fbpx

Oddział Zakład Produkcji Mleczarskiej w Mrągowie jest częścią Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie od 29 października 2000 roku. SM Mlekpol z Grajewa połączyła się z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską Kormoran w Mrągowie. OZPM  w  Mrągowie jest drugim Zakładem (po ZPM Grajewo) Mlekpolu pod względem ilości przerabianego mleka. Udział w przerobie surowca wynosi ok. 23%  całkowitego mleka w Mlekpolu.

OZPM Mrągowo słynie z produkcji wybornych napojów fermentowanych pod markami Milko i Maślanka Mrągowska. Jest także największym producentem sera dojrzewającego w Polsce. W Mrągowie jest największa w Polsce linia serowarska. Powstają tu najwyższej jakości sery twarde typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Wyroby produkowane w Mrągowie powstają z mleka od krów wypasanych na najczystszych łąkach Warmii, Mazur i Podlasia. Naturalne producentki mleka skarmiane są paszami wolnymi od GMO.

ZPM Mrągowo z racji swych dużych możliwości technologicznych przerabia mleko również  z innych zakładów spółdzielni. Łącznie w 2017 w ZPM Mrągowo powstały wyśmienite wyroby mleczarskie z 420 mln litrów najwyższej jakości mleka.

Ze względu na dużą ilość serwatki płynnej Rada Nadzorcza i Zarząd Spółdzielni w 2014 r. podjęły decyzję o wybudowaniu w Mrągowie w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich. Planowana wydajność Zakładu to 3 mln l mleka i serwatki na dobę. Łączna powierzchnia budynków produkcyjnych to 20 tys. m kw., wysokość od 11 – 43 m, łączna kubatura 360 tys. m sześc. Wykonawcą części budowlanej jest firma Budimex, technologie dostarczy firma GEA. Planowane uruchomienie inwestycji  to 2019 r. W ZPSW w Mrągowie zatrudnionych zostanie ok. 160 osób.

Mlekpol