fbpx

Informacja o dofinansowaniu udzielonym przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju stanowiąca pomocą publiczną.

Rodzaj dotacji budżetowej lub nazwę programu lub funduszu:

I KONKURS NUTRITECH ŻYWIENIE W ŚWIETLE WYZWAŃ POPRAWY DOBROSTANU SPOŁECZEŃSTWA ORAZ ZMIAN KLIMATU

Nazwa zadania: Produkt typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych.

  • całkowita wartość zadania: 9 968 750,00 zł
  • wartość dofinansowania: 4 234 923,96 zł

Krótki opis zadania:

SM MLEKPOL jako pierwszy przetwórca mleka w Polsce planuje opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu, obejmującego cechy niedostępne u konkurencji, typu pasta-filata, zbliżonego do sera mozzarella, o zaprogramowanej wartości odżywczej (produkt funkcjonalny) poprzez zastąpienie znacznej części tłuszczu mlekowego tłuszczami roślinnymi wysokiej jakości. Nowy produkt będzie również charakteryzował się atrakcyjnymi walorami sensorycznymi ze względu na to, że jego cechy funkcjonalne, tj. podatność na tarkowanie, brązowienie, topliwość, rozciągliwość, wytapianie tłuszczu będą zbliżone do produktów na bazie tłuszczu mlekowego, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia konsumentów.

Przebieg projektu zaplanowano w 2 etapach, z czego etap 1 to badania przemysłowe, a etap 2 – prace rozwojowe.

Nowy produkt skierowany jest do konsumentów coraz bardziej świadomych i wrażliwych na jakość spożywanej przez siebie żywności oraz jej wpływu na stan zdrowia i dobre samopoczucie.

Mlekpol