Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie ogłasza przetarg na wykonanie usług badawczych przedsięwzięcia w ramach projektu nr NUTRITECH.I-0037/22 pt. „Produkt typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych” współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu pn. Program rządowy NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu, więcej informacji dostępnych w załączonym pliku.
https://mlekpol.com.pl/wp-content/uploads/2024/03/Zapytanie-ofertowe-28.03.2024_NUTRITECH.pdf
Status ogłoszenia: Zakończone.
Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie ogłasza przetarg na wykonanie przedsięwzięcia w ramach projektu nr NUTRITECH.I-0037/22 pt. „Produkt typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych” współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu pn. Program rządowy NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu, więcej informacji dostępnych w załączonym pliku.:
Status przetargu: rozstrzygnięty.
Wybrany oferent: PGI Polska Grupa Inżynieryjna Prosta Spółka Akcyjna.
Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie ogłasza przetarg na wykonanie przedsięwzięcia w ramach projektu nr NUTRITECH.I-0037/22 pt. „Produkt typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych” współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu pn. Program rządowy NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu, więcej informacji dostępnych w załączonym pliku.:
Status przetargu: anulowany
Informacja o dofinansowaniu udzielonym przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju stanowiąca pomocą publiczną.
Rodzaj dotacji budżetowej lub nazwę programu lub funduszu:
I KONKURS NUTRITECH ŻYWIENIE W ŚWIETLE WYZWAŃ POPRAWY DOBROSTANU SPOŁECZEŃSTWA ORAZ ZMIAN KLIMATU
Nazwa zadania: Produkt typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych.
Krótki opis zadania:
SM MLEKPOL jako pierwszy przetwórca mleka w Polsce planuje opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu, obejmującego cechy niedostępne u konkurencji, typu pasta-filata, zbliżonego do sera mozzarella, o zaprogramowanej wartości odżywczej (produkt funkcjonalny) poprzez zastąpienie znacznej części tłuszczu mlekowego tłuszczami roślinnymi wysokiej jakości. Nowy produkt będzie również charakteryzował się atrakcyjnymi walorami sensorycznymi ze względu na to, że jego cechy funkcjonalne, tj. podatność na tarkowanie, brązowienie, topliwość, rozciągliwość, wytapianie tłuszczu będą zbliżone do produktów na bazie tłuszczu mlekowego, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia konsumentów.
Przebieg projektu zaplanowano w 2 etapach, z czego etap 1 to badania przemysłowe, a etap 2 – prace rozwojowe.
Nowy produkt skierowany jest do konsumentów coraz bardziej świadomych i wrażliwych na jakość spożywanej przez siebie żywności oraz jej wpływu na stan zdrowia i dobre samopoczucie.