fbpx

Historia powstania i rozwoju Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie

Początki

Historia Mlekpolu sięga 1976 roku, wtedy powstał Zakład Mleczarski w Grajewie.

12 listopada 1980 roku powołano Spółdzielnię Mleczarską w Grajewie. Pierwsze grajewskie mleko popłynęło 4 lipca 1982 roku, już pod fachowym okiem inżyniera Edmunda Borawskiego, Prezesa Zarządu OSM w Grajewie.

W latach 80. Mlekpol produkował mleko, śmietanę, masło, twarogi i twarożki
z przeznaczeniem na rynek lokalny. Przełomowy dla Polski 1989 rok przyniósł zmiany również w branży mleczarskiej. Nowa sytuacja gospodarcza, zasada wolnej konkurencji i zalew produktów z importu były impulsem i początkiem długofalowego rozwoju Mlekpolu.

Rozwój

Lata 90. – to czas dynamicznego rozwoju technologicznego, produktowego i handlowego SM Mlekpol. W tym czasie m.in. zmodernizowano proszkownię, umożliwiając produkcję mleka odtłuszczonego i mleka pełnego w proszku dla niemowląt, oraz linię do pakowania jednostkowego. Unowocześniono także linie rozlewnicze do mleka spożywczego w opakowaniach bezzwrotnych. W 1993 roku w grajewskim Zakładzie Produkcji Mleczarskiej ruszyła  linia do produkcji mleka i śmietanki UHT.

Przełomem dla Spółdzielni i kołem zamachowym jej rozwoju stał się rok 1995, kiedy na rynku pojawiło się mleko Łaciate. Konsumenci pokochali mleko z Grajewa nie tylko dzięki niebanalnym spotom reklamowym, ale przede wszystkim dzięki najwyższej jakości produktu.

Rok 1992 można uznać za początek realizacji polityki konsolidacyjnej Mlekpolu. Jako pierwsza przyłączona została Gminna Spółdzielnia Mleczarska w Bargłowie Kościelnym (1992 r.), a następnie OSM Ełk (1995 r.). W 1999 roku SM Mlekpol połączyła się ze Spółdzielnią Mleczarską „Kurpianka” w Kolnie, a rok później ze Spółdzielnią Mleczarską w Mrągowie. Lata 2002 – 2023 to czas kolejnych konsolidacji. Mlekpol połączył się z zakładami produkcji mleczarskiej w Sejnach (2002 r.), Augustowie (2003 r.), Zambrowie (2003 r.), Bydgoszczy (2005 r.), Sokółce  i Dąbrowie Białostockiej (2008 r.), Radomiu, Gorzowie Wielkopolskim i Zwoleniu (2008 r.) oraz Suwałkach (2016 r.) i z Łódzką Spółdzielnią Mleczarską JOGO w Łodzi (2023 r.).

Dzięki konsolidacji, rozwojowi własnej bazy skupowej, modernizacji gospodarstw producentów mleka i parku maszynowego zakładów mleczarskich Mlekpol w pierwszej dekadzie lat dwutysięcznych stał się niekwestionowanym liderem polskiego mleczarstwa. Mlekpol wypromował kolejne marki mleczarskie: Milko, Maślanka Mrągowska, Rolmlecz, Białe i Zambrowskie. Nadal największą popularnością cieszy się Łaciate – marka, która sukcesywnie rozwija portfolio produktowe.

W trosce o coraz wyższą jakość swoich wyrobów i  dostosowanie ich do rosnących oczekiwań konsumentów Mlekpol w lutym 2010 roku powołał do istnienia Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie. IIPM posiada najnowocześniejsze wyposażenie badawcze, które umożliwia wykonanie prac według najwyższych światowych standardów. Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego ma  status Centrum Badawczo-Rozwojowego. Na jego czele stoi wybitny specjalista branży mleczarskiej – prof. dr hab. Andrzej Babuchowski.

Przyszłość

Podstawowym założeniem strategii Rady Nadzorczej i Zarządu Mlekpolu jest ciągły rozwój. Stale modernizowane są wszystkie zakłady produkcyjne Mlekpolu. Powstają też nowe. Aby zapewnić stabilny skup wyprodukowanego przez rolników mleka oraz rozwinąć potencjał gospodarstw, w 2014 roku Rada Nadzorcza i Zarząd Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie podjęły decyzję o wybudowaniu w Mrągowie, w Specjalnej Strefie Ekonomicznej, Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich. 

W grudniu 2016 roku wmurowano kamień węgielny pod jego budowę. Jest to największy w Polsce zakład tego typu, a jego wydajność to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Łączna powierzchnia budynków produkcyjnych to 20 tys. m.kw. W ZPSWM produkowane są m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Koszt inwestycji wyniósł około 400 mln zł, a zatrudnienie w nowej proszkowni znalazło prawie 100 osób. Planowane uruchomienie inwestycji  to lata 2018/19.

Spółdzielnia słucha swoich konsumentów. W odpowiedzi na ich potrzeby wciąż udoskonala swoje wyroby. W latach 2015-2017 wprowadziła linię produktów bez laktozy, wyeliminowała ze swoich wyrobów syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz wygodniejsze i bardziej nowoczesne są także opakowania produktów Mlekpolu. Przykładem jest linia napojów fermentowanych Milko w poręcznych kartonach, odpowiadająca trendowi „on the go” czy linia serów dojrzewających konfekcjonowanych w plastrach, w opakowaniach typu „otwórz – zamknij”.

Priorytetem Mlekpolu jest rynek krajowy. Ok. 70% wyrobów dystrybuowanych i sprzedawanych jest w Polsce. Ponad 30% przeznaczonych jest na eksport. Wyroby Mlekpolu są znane i lubiane m.in. w krajach Ameryki Południowej, Azji, Europy i Dalekiego Wschodu. Główne rynki eksportowe to Chiny, Pakistan, Wietnam i Indonezja. Wśród rynków perspektywicznych wymienić trzeba Afrykę, Izrael, Wyspy Brytyjskie, Koreę i Japonię. Wolumen sprzedaży wyrobów Mlekpolu poza granice Polski wzrasta systematycznie: w 2017 roku aż o ponad 30% w porównaniu do roku poprzedniego.

Zakłady Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpolu spełniają najwyższe normy opracowane dla producentów żywności, w tym International Food Standard (IFS), system zapewnienia bezpieczeństwa w procesie produkcji żywności –ISO/ HACCP wg Codex Alimentarius. Dodatkowo zakłady w Grajewie i Mrągowie posiadają wysoce restrykcyjny certyfikat Kosher, który umożliwia współpracę handlową z Izraelem, jak również certyfikat Halal, ułatwiający sprzedaż wyrobów kontrahentom muzułmańskim. Certyfikat Halal posiadają także zakłady w Zambrowie i Kolnie.

Mlekpol