This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it


AKTUALNOŚCI

Przetarg

Dnia 04.09.2018 roku został ogłoszony przetarg na wykonanie inwestycji SM Mlekpol – Kogeneracja 4 MW w Mrągowie realizowanego w ramach Programu Operacyjnego INFRASTRUKTURA I ŚRODOWISKO 2014-2020, więcej informacji dostępnych na stronie www.bazakonkurencyjności.gov.pl

 

 

Śmietana Łaciata od Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol debiutuje w Doradcy Smaku

Nowy produkt Spółdzielni z Grajewa zagra główną rolę w 10 odcinkach popularnego wśród widzów codziennego programu kulinarnego. Wyborne dania z użyciem produktów Mlekpolu przygotuje tym razem mistrz kuchni, Robert Sowa.

Należę do grona szefów, którzy chętnie wykorzystują w kuchni wyroby mleczarskie. Wydobywają one smak potrawy, nadają jej odpowiednią konsystencję, i po prostu są nie do zastąpienia np. w sosach, do których dodaję śmietanę i masło. Właśnie śmietana to jeden z bardziej ulubionych składników kuchni polskiej, używany do zup, sosów lub jako dodatek do pierogów z owocami czy naleśników. Jako organizator wielu imprez bankietowych i cateringowych, a także podczas warsztatów kulinarnych nie wyobrażam sobie pracy nad menu bez serków śmietankowych. – mówi Robert Sowa, uznany szef kuchni.

W jesiennej ramówce stacji TVN tuż przed popularnym serialem, od poniedziałku do czwartku Robert Sowa zaprosi widzów do kuchni pełnej aromatów i smaków. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już po raz 5 lokuje swoje produkty w popularnym programie telewizyjnym.

Pierwszy odcinek z użycie produktów Mlekpolu już 6 września. Zapraszamy widzów do stacji TVN o 20.10. Wśród przygotowanych dań są m.in.: dorsz w migdałowej kruszonce z tagliatelle z ogórka, placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem i ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami. – informuje Ewa Gromadzka, kierownik marketingu Spółdzielni w Grajewie.

Oprócz lokowania swoich wyrobów Mlekpol od początku września rozpoczyna sponsorowanie programów w głównych stacjach telewizyjnych oraz najbardziej popularnych kanałach tematycznych.

Program Doradca Smaku powstaje przy współpracy RebelMedia oraz Jake Vision. Spoty sponsorskie SM Mlekpol przygotował Rebel Media.

 

 

Mleczna wyprawka. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL jest gotowa na nowy rok szkolny.

Na drugie śniadanie do szkoły producent z Grajewa poleca wyroby mleczarskie. Sycące i pełnowartościowe idealnie wpisują się w zbilansowaną dietę ucznia.

Nastolatkom rekomendujemy napoje fermentowane MILKO, w tym nową serię Acti Vege – jogurty warzywno - owocowe. Naturalną mleczną bazę dopełniliśmy dobroczynnymi żywymi kulturami bakterii i najwyższej jakości dodatkami warzywnymi i owocowymi. Wszystkie napoje fermentowane MILKO oferujemy w wygodnych, wąskich i lekkich kartonikach z zakrętką. Nie obciążą więc uczniowskich plecaków. Napoje MILKO nie zawierają syropu glukozowo – fruktozowego. – mówi Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

Najbardziej popularną formą drugiego śniadania do szkoły jest tradycyjna kanapka.

Aby urozmaicić dziecięce menu, do posmarowania pieczywa MLEKPOL poleca serki śmietankowe Łaciate: puszyste i klasyczne. Produkowane z najwyższej jakości śmietanki, bez zagęstników i konserwantów, są pełnowartościowym uzupełniniem diety. Serki śmietankowe to pyszne źródło wielu cennych składników odżywczych. 100 gram produktu dostarczy organizmowi ucznia - ok 6 % dobrze przyswajalnego białka, ok 23% tłuszczu o unikalnym składzie, tylko niecałe 4% cukru. – dodaje Ewa Gromadzka.

W menu ucznia powinny znaleźć się także sery dojrzewające i masło ekstra. To naturalne źródło nie tylko witamin, wapnia i białka ale także cennych aminokwasów i pełnowartościowego tłuszczu mlecznego.

Nie zapominajmy także o mleku. Do szkoły najwygodniejszy będzie mały kartonik ze słomką. Tu świetnie sprawdzi się mleko Łaciate smakowe, w wariantach: bananowym, czekoladowym, truskawkowym i waniliowym w kartonikach 200 mililitrowych. Na słodkie zwieńczenie drugiego śniadania lub przekąskę podczas zajęć pozaszkolnych, SM MLEKPOL poleca serki homogenizowane Rolmlecz. Oprócz najbardziej znanego serka o smaku waniliowym, proponujemy ten z dodatkiem laski wanilii, truskawkowy i czekoladowy. – dopowiada ekspertka Mlekpolu.

Wszystkie produkty SM MLEKPOL z Grajewa powstają na bazie mleka od krów skarmianych paszami bez GMO

 

 

Orzeźwienie i smak w wygodnym opakowaniu.

Nowość w portfolio SM MLEKPOL. Z początkiem sierpnia, linie produkcyjne bydgoskiego oddziału producenta z Grajewa opuściły nowe napoje fermentowane, w wygodnych bezpiecznych opakowaniach.

Naturalne maślanka i kefir MLEKPOL dostępne są w lekkich butelkach typu PET o pojemnościach: 1 litra – doskonałej porcji dla rodziny oraz w wygodnych butelkach 360 ml, idealnych do zabrania ze sobą w drogę. – informuje Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

Maślanka i kefir MLEKPOL powstają z mleka od krów wypasanych na najczystszych łąkach Kujaw, Pomorza, Warmii i Mazur. Naturalne producentki mleka skarmiane są paszami wolnymi od GMO.

Wierzymy w dobroczynne właściwości mlecznych napojów fermentowanych. Do ich produkcji wykorzystujemy najwyższej klasy mleko z czystych terenów okalających nasze zakład produkcyjne. Maślanka i kefir MLEKPOL to tradycyjny smak i mnóstwo wartości. Są niezastąpione na polskich stołach zwłaszcza latem, ale nie tylko. Oba napoje są niskokaloryczne, bogate w białko i wapń, witaminy i składniki mineralne. Dzięki obecności odpowiedniej mikroflory bakteryjnej wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. – uzupełnia Ewa Gromadzka.

OZPM Bydgoszcz SM MLEKPOL słynie z produkcji najwyższej jakości mleka mikrofiltrowanego (ESL) pod marką Łaciate Świeże. W 2017 r. mleko z Bydgoszczy otrzymało tytuł „Największej smakowitości", przyznany przez Polski Instytut Badań Jakości we współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Od 2016 r. w ZPM Bydgoszcz produkowane są także jogurty pitne bez laktozy w 3 smakach, pod marką Łaciate.

 

 

Nowość w portfolio SM MLEKPOL. Jeszcze tego lata! Trzy nowe, owocowo-warzywne smaki jogurtów MILKO

Katalog produkowanych w mrągowskim OZPM MLEKPOL wyśmienitych napojów fermentowanych wzbogacono o linię jogurtów Acti Vege.

Wyprodukowany z najlepszego mleka jogurt MILKO przedstawiamy tym razem w wersji warzywno – owocowej. Dobroczynne atrybuty jarzyn dopełnia naturalna słodycz owoców. Produkty z linii Acti Vege uzupełnione są także o błonnik, którego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. – mówi Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

Jogurty MILKO ActiVege dostępne są w trzech smakach: marchew–mango z błonnikiem, jarmuż-kiwi z błonnikiem, burak–czarna porzeczka z błonnikiem.

To propozycja dla osób zainteresowanych racjonalną dietą i aktywnym trybem życia. Acti Vege jest pełnowartościową przekąską w wygodnym wąskim kartoniku z zakrętką. Pojemność 330 ml to idealna porcja na raz. To kolejny produkt z serii MILKO idealnie wpisujący się w trend On the Go. W sposób nie narażający na wylanie się produktu lub jego zepsucie możemy zabrać go ze sobą do pracy, na plażę czy wycieczkę rowerową.– dodaje Ewa Gromadzka.

To nie wszystkie nowości w linii MILKO. Produkty już znane konsumentom jak jogurty naturalny i smakowe, maślanki naturalna i truskawkowa oraz kefir, już w wakacje pojawią się w sklepach, w nowych, odświeżonych graficznie opakowaniach.

Proponujemy konsumentom nowa szatę graficzną kartoników MILKO. Swoim przekazem nawiązuje do naturalnych składników napojów MILKO: najlepszej jakości polskiej mlecznej bazy, soczystych owoców i świeżych warzyw. Forma opakowań pozostaje niezmienna. To wciąż wygodne wąskie kartoniki nie obciążające naszych toreb ani środowiska naturalnego.– informuje Ewa Gromadzka, kierownik marketingu Mlekpolu.

Wszystkie Jogurty MILKO powstały z mleka krów skarmianych paszami bez GMO. Napoje fermentowane MILKO nie zawierają syropu glukozowo – fruktozowego.

 

 

Mistrzostwa Polski w kolarstwie górskim zakończone. Spółdzielnia mleczarska z Grajewa sponsorem strategicznym wydarzenia.

Tysiące kibiców podczas lipcowego weekendu odwiedziło Górę Czterech Wiatrów w Mrągowie. Mistrzostwa Polski w kolarstwie górskim odbyły się po raz pierwszy w historii na Warmii i Mazurach. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL jako sponsor strategiczny wydarzenia zaangażowała się w organizację imprezy oraz wspierała organizatorów w swoich social mediach.

Mlekpol lubi i promuje sport. Mleko i wyroby mleczarskie to naturalna porcja dobrze przyswajalnej energii tak koniecznej do uprawiania aktywności. Szczególnie polecam napoje fermentowane MILKO, które podane w wygodnym, wąskim opakowaniu bez problemu możemy zabrać ze sobą na drogę – mówiła podczas konferencji otwarcia, Ewa Gromadzka, kierownik Marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

W dniach 20 - 22 lipca do rywalizacji stanęli kolarze we wszystkich kategoriach wiekowych, od młodzika po kategorię Masters. Uczestniczką Mistrzostw była także Maja Włoszczowska, dwukrotna wicemistrzyni olimpijska, złota medalistka mistrzostw świata w wyścigu elity MTB oraz w maratonie MTB, wielokrotna wicemistrzyni i mistrzyni Europy, wielokrotna mistrzyni Polski w cross – country. Zwycięstwo Mai Włoszczowskiej nie było zaskoczeniem. Szczegóły przebiegu Mistrzostw Polski w kolarstwie górskim oraz wyniki w poszczególnych kategoriach na stronie www.mistrzostwapolskixco.mlekpol.pl .

Odwiedzający wyścigi mieli wyjątkową okazję do poznania mistrzyni oraz pozyskania autografu na kartach książki jej autorstwa „Rowerem na szczyt". Kilka z egzemplarzy wraz z dedykacją trafiło do rąk zwycięzców specjalnego rowerowego konkursu ogłoszonego przez SM MLEKPOL na facebookowym fanpagu.

Organizatorem Mistrzostw Polski w kolarstwie górskim było Stowarzyszenie Luz Grupa - pomysłodawca i organizator Milko Mazury MTB, cyklu wyścigów kolarskich wspieranych przez marki Milko i Łaciate Junior. Za nami już osiem etapów Mazury MTB. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol wytypowała swoją markę Milko na sponsora tytularnego wydarzenia. Projekt Mazury MTB upowszechnia kolarstwo również wśród najmłodszych, cyklem wyścigów towarzyszących - Mini Race. Sponsorem tej części imprezy jest marka Łaciate Junior od SM MLEKPOL.

Mazury MTB to 12 wyścigów rowerowych, składających się na Klasyfikację Generalną.

Szczegóły i relacje na stronie https://www.mazurymtb.pl/

 

 

Łaciata rodzina powiększa się.

Nowe smaki serków śmietankowych Łaciatych już w sklepach.

Z najlepszej śmietanki, bez zagęstników i konserwantów. Lekkie, delikatne o wyrazistym smaku naturalnych dodatków. Takie są serki śmietankowe Łaciate.

W lipcu na półki sklepowe wprowadziliśmy dwa nowe smaki serków śmietankowych do smarowania: serek Łaciaty z oliwkami oraz serek Łaciaty z łososiem i koperkiem. Połączenie naturalnego kremowego serka z drobnymi kawałkami wędzonego łosia, dopełnione koperkiem to jedno z najbardziej popularnych połączeń kulinarnych. My proponujemy je konsumentom w najwyższej jakości gotowej postaci. Serek Łaciaty z łososiem i koperkiem świetnie sprawdzi się jako baza pełnowartościowej kanapki, dodatek do makaronu lub dip do warzyw świeżych i tych z grilla. – mówi Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

Dla wielbicieli smaków krajów południowych, SM MLEKPOL przygotowała serek śmietankowy Łaciaty z oliwkami.

Serek śmietankowy Łaciaty z zielonymi oliwkami to delikatna kompozycja kremowego serka z wyrazistą oliwkową nutą. Znakomicie sprawdzi się na grzankach, w daniach z makaronu lub jako dodatek do świeżych pomidorów. – dodaje Ewa Gromadzka.

Serki śmietankowe Łaciate do smarowania podane są w wygodnym płaskim opakowaniu o pojemności 135 g.

 

 

MLEKPOL promotorem aktywnego trybu życia

Spółdzielnia mleczarska z Grajewa sponsorem strategicznym Mistrzostw Polski w kolarstwie górskim.

Rok 2018 to dla MLEKPOLU czas wspierania wydarzeń sportowych. Idealnie wpisują się w promowany przez nas zdrowy aktywny sposób spędzania czasu. Patronowanie Mistrzostwom Polski w kolarstwie górskim jest naturalną kontynuacją wsparcia, którego udzieliliśmy trwającemu wciąż cyklowi wyścigów kolarskich Mazury MTB 2018. – informuje Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

Start Mistrzostw zbiega się z premierą nowego produktu, jogurtu MILKO ActiVege.

MILKO ActiVege to pełnowartościowa mleczna przekąska dopełniona dobroczynnymi właściwościami warzyw, owoców i błonnika. ActiVege, podobnie jak pozostałe wyroby MILKO, dzięki wygodnemu bezpiecznemu opakowaniu, możemy spożywać w drodze, poza domem, w przerwie aktywności sportowych. Zapraszamy wszystkich do czynnego kibicowania kolarzom biorącym udział w Mistrzostwach w Mrągowie. Obecnych poczęstujemy naszymi orzeźwiającymi produktami. – dodaje Ewa Gromadzka.

Mistrzostwa Polski w kolarstwie górskim rozegrają się w Mrągowie, w dniach 20 -22 lipca. Do rywalizacji staną kolarze we wszystkich kategoriach wiekowych, od młodzika po kategorię Masters. Uczestniczką Mistrzostw będzie także Maja Włoszczowska, dwukrotna wicemistrzyni olimpijska, złota medalistka mistrzostw świata w wyścigu elity MTB oraz w maratonie MTB, wielokrotna wicemistrzyni i mistrzyni Europy, wielokrotna mistrzyni Polski w cross – country.

Organizatorem Mistrzostw Polski w kolarstwie górskim jest Stowarzyszenie Luz Grupa - pomysłodawca i organizator Milko Mazury MTB, cyklu wyścigów kolarskich wspieranych przez marki Milko i Łaciate Junior.

Szczegóły przebiegu Mistrzostw Polski w kolarstwie górskim, na stronie www.mistrzostwapolskixco.mlekpol.pl

 

 

II Święto Maślanki Mrągowskiej przyciągnęło tysiące wielbicieli mlecznego napoju od SM MLEKPOL.

Wydarzenie zainaugurowali gospodarze powiatu, gminy i miasta Mrągowo. Tuż przed południem, w ostatnią sobotę czerwca, II Święto Maślanki Mrągowskiej uroczyście otworzyli: Burmistrz miasta Mrągowo, Otolia Siemienic oraz Prezes Zarządu SM MLEKPOL, Edmund Borawski. Zebranych na placu Jana Pawła II w Mrągowie przywitali także: starosta powiatu mrągowskiego Antoni Karaś, wójt gminy Mrągowo Jerzy Krasiński oraz dyrektor OZPM Mrągowo SM MLEKPOL, Marcin Piwowarczyk.

Podobnie jak w ubiegłym roku Święto Maślanki Mrągowskiej było istotnym punktem w programie obchodów Dni Mrągowa. Przygotowywaliśmy II Święto Maślanki Mrągowskiej z myślą o przypomnieniu jak ważne jest racjonalne odżywianie i wykorzystanie w naszych jadłospisach tradycyjnych, regionalnych produktów – takich jak Maślanka Mrągowska. Rozdaliśmy jej, blisko 700 litrów. Ogromną popularnością wśród odwiedzających piknik Mlekpolu, cieszyły się pokazy gotowania Marcina Budynka, jednego z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, oraz degustacja przygotowanych przez niego dań z wykorzystaniem Maślanki Mrągowskiej. Niemały udział w powstawaniu potraw miały dzieci, które równie chętnie uczestniczyły w warsztatach kulinarnych jak i aktywnościach plastycznych, sportowych oraz konkursach. Pośród zabaw i gier było także miejsce na ważną lekcję. Pod hasłem Bezpieczne Wakacje Nad Wodą mrągowski WOPR udzielił instruktażu pierwszej pomocy oraz zaprezentował umiejętności psich ratowników. – relacjonuje Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

Wydarzenie dopełniły rozmowy z gośćmi specjalnymi. Prof. Dr hab. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego SM MLEKPOL opowiedział o dobroczynnych właściwościach maślanki. Jak wygląda produkcja wybornego mazurskiego mleka, z którego powstaje Maślanka Mrągowska w obrazowy sposób opisali słowami Bożena i Marek Czaplińscy - producenci mleka SM MLEKPOL, z województwa warmińsko – mazurskiego.

II Święto Maślanki Mrągowskiej, SM MLEKPOL zorganizowała we współpracy z miastem Mrągowo oraz Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie.

Partnerami medialnymi byli: mragowo24.info oraz MazuriaTV. Imprezę prowadziła, popularna dziennikarka telewizyjna – Marta Manowska.

 

 

Proces budowania firmy nigdy się nie kończy. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL ma nową Radę Nadzorczą.

 

Zebranie Przedstawicieli SM MLEKPOL, 26 czerwca 2018 roku podsumowało działalność 4-letniej kadencji Rady Nadzorczej. Podczas obrad wybrany został również nowy skład Rady Nadzorczej, której ukonstytuowanie nastąpi na najbliższym jej posiedzeniu.

Podczas Zebrania Przedstawicieli, Prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOLw Grajewie Edmund Borawski podsumował działalność firmy w roku 2017. Podkreślił ogromny wkład dostawców mleka na rzecz wzrostu produkcji surowca i poprawę jego jakości. Słowa uznania skierował również do pracowników Spółdzielni. Podziękował im za realizację postawionych zadań w przetwórstwie mleka i bardzo wysoką jakość produkowanych wyrobów.

Ostatnie kilka lat w naszej Spółdzielni to dynamiczny wzrost skupu mleka najwyższej jakości. Z roku na rok osiągamy coraz większe wartości. Jesteśmy niekwestionowanym liderem w skupie mleka. 2017 rok zamknęliśmy imponującą liczbą 1 miliarda 770 milionów litrów. Prognozujemy, że rok 2018 zakończymy kolejnym rekordem. Kiedy zaczynaliśmy, prawie 40 lat temu, nikt sobie nie wyobrażał, że możliwy będzie skup 2 miliardów litrów mleka rocznie. Dziś jesteśmy coraz bliżej tego wyniku. – mówił podczas spotkania Edmund Borawski, Prezes Zarządu SM MLEKPOL w Grajewie.

Rozwój zdolności produkcyjnych jest dla MLEKPOL-u priorytetem. Na inwestycje w roku 2017 wydano 173 miliony zł. Przewidywane nakłady w 2018 r. będą rekordowe i wyniosą aż 300 milionów zł., w tym 120 na kontynuowanie jednego z największych przedsięwzięć SM MLEKPOL, budowę nowego Zakładu Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie. Proszkownia ma przerabiać 3 miliony litrów mleka i serwatki na dobę.

Proces budowania firmy nigdy się nie kończy. Bez przerwy mamy realny wpływ na podnoszenie jakości naszych produktów tak, by konsumenci otrzymali to, czego od nas oczekują. A te oczekiwania są coraz większe. Chcemy tym oczekiwaniom sprostać– podkreślił Edmund Borawski.