This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Ciasto maślane z jabłkami



    Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate 3,2% („czerwonego”)
  • 10 dag miękkiego masła Extra Łaciate
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka

  • Do pieczenia:
  • 7 dag masła Extra Łaciate
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych

  • Na nadzienie:
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 jabłka
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • skórkę z cytryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego
  • 1,5 szklanki mleka Łaciate 3,2% („czerwonego”)
  • 2 łyżki cukru

Obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.

Przygotowanie ciasta:
- ciasto:
Połącz na stolnicy mąkę, drożdże, cukier, mleko, roztopione masło i jajka.
Ugnieć je dłońmi na ciasto i odstaw na 30 minut.
Wyłóż ciastem dużą blachę.
Odciśnij wypukłym narzędziem (np. chochlą) kilka rzędów dołków w cieście.
Włóż do każdego dołka kawałek masła, posyp cukrem i płatkami migdałów.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz ciasto przez 25 minut.

- nadzienie:
Pokrój obrane jabłka w grubą kostkę.
Połącz sok jabłkowy, skórkę z cytryny i cukier waniliowy - zagotuj.
Dodaj kawałki jabłek do soku. Duś je na małym ogniu do chwili, kiedy powstanie jednolita masa. Dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Zagotuj mleko, dodaj budyń i cukier.
Dodaj do masy z jabłek.

- łączenie składników
Rozetnij ciasto na 4 części, a każdą z nich – wzdłuż na pół.
Przełóż części ciasta nadzieniem.
Wstaw do lodówki, ciasto podawaj schłodzone.