This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Zupa mleczno-owocowa



  • 4 szklanki mleka Łaciate 3,2% („czerwonego”)
  • 50 dag jagód lub innych owoców leśnych (np. malin, jeżyn)
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Obierz i umyj owoce.


Połącz żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Utrzyj je do uzyskania jednolitej masy.
Zagotuj mleko.
Dodaj kilka łyżek gorącego mleka do masy z żółtek i cukru, a następnie całość wymieszaj.
Tak przygotowaną masę wlej do wrzącego mleka. Pamiętaj, aby podczas wlewania mieszać i nie dopuścić do zagotowania się całości.
Mieszaj przez 3 minuty, następnie zdejmij garnek z palnika i ostudź.
Ubijaj przez chwilę trzepaczką, do spienienia się mleka.
Wymieszaj z przygotowanymi owocami.
Wstaw do lodówki.
Zupę podawaj schłodzoną, aby skutecznie orzeźwić domowników w upalny letni dzień.