This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Zalewajka na Maślance Mrągowskiej z sadzonymi jajkami

  • Ok. 1,5 l wody
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 ml zakwasu do żurku
  • 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 150 ml śmietany Mazurski Smak 18 %
  • 50 g grzybów suszonych
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego bądź lipowego
  • 1/2 cytryny
  • Kilka gałązek koperku i natki pietruszki
  • Do smaku: liść laurowy suszony, ziele angielskie całe, majeranek suszony, sól ziołowa

Na patelni, na gorącym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej 3-4 liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego . Przesmażamy aż się zeszkli.

W garnku z wodą gotujemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy do nich cebulę z patelni. Pół szklanki wody z moczenia grzybów. Dodajemy garść grzybów

Czekając aż ziemniaki zrobią się miękkie, przygotowujemy pesto. Do naczynia wrzucamy świeżą natkę pietruszki, koper, ziarna słonecznika, odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, miód. Miksujemy.

Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie do garnka dodajemy zakwas do żurku. Do miski wlewamy Maślankę Mrągowską naturalną oraz 4 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%. Dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka. Jajka sadzimy na rozgrzanym na patelni oleju i oprószamy solą ziołową. Zalewajkę podajemy z posadzonym na wierzchu jajkiem, skrapiamy domowym pesto. Całość posypujemy majerankiem i kładziemy kleks śmietany Mazurski Smak 18%.