This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Lazania po polsku

  • 4 plastry makaronu lasagne
  • 500 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 110 g masła ekstra Łaciate
  • 100 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1 cytryna
  • 200 g naturalnego serka śmietankowego Łaciatego
  • 200 g sera gouda MLEKPOL
  • Ogóreczki konserwowe
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: estragon suszony, natka pietruszki suszona, gałka muszkatołowa cała, pieprz czarny, sól morska

Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy, aż odparują wodę. Grzyby suszone mielimy w młynku, na puder i dodajemy do pieczarek. Całość doprawiamy, estragonem, natką pietruszki, solą i czarnym pieprzem.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu rozpuszczamy 100 g masła ekstra Łaciate, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się. W drugim rondelku zagotowujemy mleko Łaciate 3,2%, przelewamy do masła z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Całość mieszamy.

Na dno wysmarowanego masłem naczynia wylewamy sos, tak, żeby przykrył dno. Następnie kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, pieczarki z cebulą, serek śmietanowy Łaciaty naturalny, kolejną porcję sosu i posypujemy startym serem Gouda MLEKPOL. Następnie układamy kolejne warstwy składników, zaczynając od makaronu. Na wierzch możemy położyć kilka plastrów pieczarek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C na 30 – 40 minut.

Upieczoną latanię podajemy z ogóreczkami konserwowymi.