This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Słodka zapiekanka pod tradycyjną kruszonką

dopełniona obłokiem bitej śmietany

  • 0,5 – 0,75 kg owoców sezonowych. We wrześniu mogą być to śliwki, jabłka, gruszki.
  • 100g – 150g cukru, może być trzcinowy. Ilość cukru dobieramy indywidualnie. Warto też wziąć pod uwagę smak owoców.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g masła ekstra Łaciate
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 150 – 200 g mąki

Bita śmietana:

  • Śmietanka Łaciata 30% lub 36% do ubijania
  • Łyżka cukru pudru na każde 200 ml śmietanki

Przepis na idealną bitą śmietanę:

http://www.mlekpol.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1232&Itemid=1114

 

Owoce myjemy, usuwamy z nich pestki, gniazda nasienne. Jeśli są to jabłka lub gruszki – obieramy. Dzielimy na części, które będą najwygodniejsze w jedzeniu np. śliwki na połówki lub ćwiartki. Większe owoce na ósemki lub kroimy w grubą kostkę.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy częścią masła ekstra Łaciate. Owoce mieszamy w misce z łyżką cukru i cynamonem. Wrzucamy do naczynia wysmarowanego masłem.

Pozostałą część zimnego masła łączymy, przy pomocy noża z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką do czasu uzyskania kruszonki. Pomagamy sobie dłońmi, formując kruszonkowe grudki.

Gotową kruszonkę wysypujemy na owoce. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-35 min.

Zapiekanka powinna się zarumienić. Możemy podawać ją zarówno na zimno i na ciepło.

Polecamy dopełnienie jej obłokiem idealnej bitej śmietany ze śmietanki Łaciatej 30% lub 36%.