This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Waniliowe placuszki na drugie śniadanie :)

  • 2 serki (po 150 g) homogenizowane ROLMLECZ waniliowe lub o smaku waniliowym
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie Mleko łaciate Junior lub Łaciate 3,2%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • owoce sezonowe/ dżem/ konfitura

 

Serki ROLMLECZ łączymy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Bardzo dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste uzupełniamy je niewielką ilością mleka Łaciate Junior lub Łaciate 3,2%. Ciasto na waniliowe placuszki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wlewamy małą chochelką niewielką ilość ciasta -tak aby powstały placuszki wielkości spodka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je na ciepło lub ostudzone. Posypujemy cukrem pudrem lub uzupełniamy świeżymi owocami sezonowymi lub dżemem/ konfiturą. Świetnie sprawdzą się także jako zdrowe i pożywne drugie śniadanie w szkolnym plecaku.