fbpx

Wyjątkowe ciasto kakaowe :)

Składniki
  • 100g masła ekstra Łaciate
  • 400 ml kefiru Milko lub maślanki naturalnej Milko
  • ½ kg mąki pszennej
  • 15 dkg drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 całe jajka
  • 3-4 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w dużym naczyniu. Stopniowo dodajemy składniki mokre: jajka, kefir Milko lub maślankę naturalną Milko, roztopione i ostudzone masło ekstra Łaciate. Mieszamy produkty dokładnie – do uzyskania gładkiego ciasta. Wybieramy ulubioną foremkę do średniej wielkości ciasta. Przygotowujemy ją do wlania masy: wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku.

Ciasto możemy podawać oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem kleksa bitej śmietany: 

http://mlekpol.thinq.pl/index.php/przepisy/bij-z-glowa-czyli-co-zrobic-zeby-bita-smietana-zawsze-sie-ubila/

lub gałką lodów waniliowych.

Powrót
Mlekpol