Do miski wbijamy 2 świeże jaja, dodajemy mleko Łaciate 2% lub 3,2%. Wsypujemy przyprawy wedle gustu. Roztrzepujemy mątewką lub miksujemy. Na patelni roztapiamy masło ekstra Łaciate. Pilnujmy aby nie przypaliło się. Możemy użyć także masła klarowanego przepis:
http://mlekpol.thinq.pl/index.php/przepisy/maslo-klarowane-najlepsze-z-masla-laciate-extra/
Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy mieszając. Czekamy aż z pomidorów odparuje woda. Wlewamy roztrzepane jaka z mlekiem Łaciatym. Smażymy omlet, nie mieszając. Pilnujemy aby ściął się ale nie przypalił. Pod koniec smażenia, kiedy wierzch zaczyna się ścinać dorzucamy pokrojoną w paski ulubioną wędlinę, uzupełniamy serem dojrzewającym MLEKPOL. Całość posypujemy świeżymi ziołami. Przekładamy na talerz, omlet składamy na pół.