Początek września to jeszcze lato, korzystajmy z jego plonów 🙂
Proponujemy sprawdzony, smaczny sposób podania sezonowych warzyw
w atrakcyjnej dla najmłodszych, formie. Świetny pomysł na pierwszy dzień szkoły 🙂
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ekstra Łaciate. Na dno układamy warstwę ziemniaków pokrojonych w talarki. Następnie warstwami układami pokrojone
warzywa: cebule, paprykę, cukinię. Środkową warstwą powinno być mielone mięso z piersi kurczaka lub indyka – doprawione solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Warstwy warzyw delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przesypujemy posiekana natką pietruszki. Część natki zostawiamy do posypania gotowej potrawy. Po warstwie z mięsa zaczynamy od początku: ziemniaki, cebula itd. Tak ułożoną zapiekankę dociskami dłońmi.
Przykrywamy pokrywką lub folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie naczynia. Zapiekankę uzupełniamy sosem z mleka Łaciate rozkłóconym jajkiem, z dodatkiem startego sera Jantar i przyprawami: solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość wstawiamy na kolejne 30 min. bez przykrycia.
Jeśli chcemy skrócić czas pieczenia możemy przed ułożeniem warstw zapiekanki –podsmażyć wszystkie składniki na oleju lub maśle. Tak przygotowane układamy warstwami. Ten sposób przygotowania dodaje nam jednak kalorii 😉