Dodatki:
Salami, szynka, papryka, pieczarki i najważniejszy składnik ser dojrzewający MLEKPOL. Proponujemy ser Jantar lub Gouda
Przygotowujemy zaczyn ciasta do pizzy: do drożdży dodajemy 3 łyżki wody, cukier i 3 łyżki mąki.
Mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy resztę mąki. Dodajemy sól, zioła, wodę i olej oraz gotowy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. W przykrytej czystą ściereczką misce, odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
Z podanej porcji powinny wyjść dwie średnie pizze.
Wyrośnięte ciasto formujemy na kształt pizzy, układamy na blasze.Ciasto smarujemy doprawionym szczyptą soli, cukru i ziół – przecierem pomidorowym. Układamy wybrane przez nas dodatki. Na wierzchu układamy wiórki lub plastry sera MLEKPOL – Jantar lub Gouda. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 180 – 200 stopni piekarnika – pieczemy ok. 15 – 20 min.