fbpx

Mus mleczno – owocowy

Składniki
  • 250 ml mocno schłodzonego mleka Milatte 3,2% lub 0% UWAGA WAŻNE: żeby uzyskać efekt musu nie zamieniajmy mleka, musi być Milatte 😉 Jest to mleko o podwyższonej zawartości białka, dzięki czemu świetnie się spienia a swą puszystą konsystencję utrzymuje przez długi czas.
  • 300-500 g mrożonych truskawek (mogą być maliny, jagody itd.) – owoce mrozimy sami!
  • 1 łyżka cukru pudru(może być trzcinowy)
  • mięta/ melisa do dekoracji
Sposób przygotowania

Umyte, pozbawione szypułek truskawki osuszamy. Większe sztuki przekrawamy na pół. Owoce przekładamy do torebek do zamrażania. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. W sezonie jesienno-zimowym możemy skorzystać z gotowych, kupnych mrożonek owocowych.

 

Po tym czasie wlewamy do naczynia mocno schłodzone mleko Milatte 3,2% lub 0%. Dodajemy mrożone owoce. Wsypujemy cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do czasu uzyskania puszystego musu – parę sekund 😉

 

Deser przekładamy do pucharków, ozdabiamy listkami mięty lub melisy, świeżymi owocami.

Powrót
Mlekpol