Dodatki
Kruche ciasteczka znakomicie smakują popijane mlekiem Łaciate o dowolnej zawartości tłuszczu
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub blat
Dosypujemy cukier zwykły i waniliowy
Dodajemy szczyptę soli
Do produktów sypkich dokładamy zimne masło Łaciate extra
Produkty łączymy przy pomocy duzego noża (masło kroimy na coraz mniejsze kawałki zagarniając nożem mąkę, cukier, sól)
Kiedy masło jest już posiekane dodajemy śmietanę Mazurski Smak 18%, jajko i otartą skórkę z połowy małej cytryny.
Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy – grubość ciasteczek uzależniamy od gustu
Zrozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne formy w zależności od nastroju lub okolicznoci
Ciasteczka wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekaniku, przez około 15 – 20 minut – na złoty/brązowy kolor.