Sery:
Sery typu Holenderskiego
Sery typu szwajcarskiego
Sery wędzone:
Dodatki
Deska z ulubionymi gatunkami sera oraz dodatkami podkreślającymi ich smak będzie wyśmienitym daniem na każdą imprez My proponujemy skomponowanie deski serów z tych produkowanych przez SM MLEKPOL. Nie powinno na niej zabraknąć sera długo dojrzewającego Jantar. Polecamy także sery typu holenderskiego: Senator Gouda, Gouda z pieprzem, Gouda z przyprawami. Znakomitym uzupełnieniem gamy serów będzą te typu szwajcarskiego jak: ser Ementaler czy Królewski z Kolna. Smaku dopełnią sery wędzone: Gouda Wędzona i Rolada Ustrzycka.
Sery najlepiej podać na dużej drewnianej desce o wybranym kształcie. Może być to również kamienna płyta lub płaski talerz.
Sery należy wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed podaniem, by stopniowo dochodziły do temperatury pokojowej. Nabiorą wyrazistego smaku i odpowiedniej konsystencji.
Sery kroimy w małe trójkątne porcje jak np. tort. Sery w plastrach zwijajmy w rulony. Układamy według własnej inwencji uzupełniając dodatkami np.: winogronami orzechami włoskimi, plastrami z jabłek, ćwiartkami gruszek. Sery dojrzewające znakomicie komponują się z winem.
Degustację zaczynamy od serów o najłagodniejszym smaku a kończymy na najostrzejszych