ZUPA OGÓRKOWA Z CHRZANEM I MASCARPONE
Porcja dla 6 osób
czas: 30 minut
Składniki:
zupa ogórkowa:
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- korzeń selera ¼ sztuki
- ogórki kiszone wraz z sokiem z ogórków 500 g
- ziemniaki 4 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- masło 1 łyżka
- Majeranek 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- wywar z jarzyn 1,5 l
- Ziele angielskie całe 4 sztuki
- Liście laurowe 4 sztuki
- Ser Mascarpone 250 g (dodane 3 łyżki)
- Chrzan śmietankowy 2 łyżeczki
- drobno posiekany koperek 3 łyżki
smażony twaróg w sezamie:
- Twarogu tłusty Mazurski Smak 125 g
- sezam 3 łyżki
- olej rzepakowy 1 łyżka
do smaku:
- Sól w młynku
- Pieprz w młynku
Do dekoracji:
- koperek kilka gałązek
- sezam 1 łyżka
Składniki na bulion:
- marchewka 3 sztuki
- łodyga selera naciowego 2 sztuki
- liście kapusty 2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- por ½ sztuki
- bulwa selera ¼ sztuki
- korzeń pietruszki 3 sztuki
- natka pietruszki 1 sztuka
- Ziele angielskie Prymat 4 sztuki
- Liść laurowy Prymat 4 sztuki
- zimna woda 3 litry
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. POZA ODCINKIEM
- Siekamy cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki do jednej miski.
- Do osobnej miski trzemy ogórki. Zachowujemy sok z ogórków.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plastry.
- W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, a następnie czosnek i całość mieszamy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodajemy majeranek oraz pieprz ziołowy. Mieszamy i dodajemy utarte wcześniej warzywa – marchewkę, pietruszkę i bulwę selera oraz ziemniaki. Ponownie mieszamy i podsmażamy chwilę.
- Do podsmażonych warzyw wlewamy wywar jarzynowy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Gdy zupa się gotuje, twaróg obtaczamy w sezamie i odstawiamy. Kiedy będzie
w temperaturze pokojowej, możemy przejść do grillowania.
- Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte ogórki oraz wodę z ogórków – do smaku. Po chwili dokładamy ser mascarpone, mieszamy i ponownie doprowadzamy ogórkową
do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodajemy chrzan śmietankowy, mieszamy i zdejmujemy zupę
z ognia.
- Patelnię grillową rozgrzewamy i za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Zaczynamy od największej mocy palnika, w trakcie grillowania zmniejszamy moc o połowę, aby sezam się nie przypalił. Grillujemy krótko z obu stron.
Sposób podania:
Ogórkową podajemy z plastrami twarogu w sezamie. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem i posypujemy sezamem.
Tip:
Małosolne albo twarde ogórki kiszone należy podsmażyć na łyżce masła. Jeśli ogórki
są miękkie, możemy pominąć ten krok.