ZAPIEKANY MAKARON Z SEREM I WARZYWAMI
Porcja dla: 6 osób
czas: 30 minut
dodatkowo: naczynie żaroodporne
Składniki:
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- żółta papryka 1 sztuka
- pieczarki 200 g
- brokuł 1 sztuka
- Tymianek suszony ½ łyżeczki
- Czosnek suszony 1 łyżeczki
- makaronu kokardki 200 g
- Śmietanka Rolmlecz 18% 200 ml
- jajka 4 jajka
- Musztarda delikatesowa 4 łyżeczki
- masło 2 łyżki
- Ser plastry Złoty Mazur kilka plastrów
- duży pomidor malinowy 1 sztuka
Do smaku:
- Sól w młynku Prymat
- Pieprz w młynku Prymat
Do podania:
- skórka z cytryny z ½ sztuki
- orzechy piniowe 2 łyżki
Przygotowanie:
- Cebulę, papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wykrawamy małe różyczki brokuła.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy tymianek, wrzucamy cebulę i mieszamy całość. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy,
aż pieczarki puszczą wodę, a następnie wrzucamy papryki, wsypujemy czosnek i dodajemy brokuła.
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do dużej miski wlewamy śmietankę 18% i wbijamy jajka. Dodajemy musztardę delikatesową i dobrze mieszamy wszystkie składniki.
- Naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami na patelni i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę zalewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
- Na wierzchu układamy plastry sera oraz plastry pomidora.
- Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
- Orzechy piniowe podprażamy chwilę na suchej patelni.
Sposób podania:
Zapiekankę makaronową z warzywami dekorujemy startą skórką z cytryny i orzechami piniowymi.
Trik:
Dodając do smażących się grzybów sól, w prosty sposób przyspieszymy proces odparowywania wody.
Uwaga:
w ilości sera zostawiam kilka plastrów, bo liczba zależy od wielkości naczynia żaroodpornego (nie podaję też wielkości naczynia użytego w programie, bo zmieściła się do niego tylko część dania).