fbpx

Zapiekany makaron z serem i warzywami

Składniki

ZAPIEKANY MAKARON Z SEREM I WARZYWAMI

 

Porcja dla: 6 osób
czas: 30 minut

 

dodatkowo: naczynie żaroodporne

 

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • żółta papryka 1 sztuka
  • pieczarki 200 g
  • brokuł 1 sztuka
  • Tymianek suszony ½ łyżeczki
  • Czosnek suszony 1 łyżeczki
  • makaronu kokardki 200 g
  • Śmietanka Rolmlecz 18% 200 ml
  • jajka 4 jajka
  • Musztarda delikatesowa 4 łyżeczki
  • masło 2 łyżki
  • Ser plastry Złoty Mazur kilka plastrów
  • duży pomidor malinowy 1 sztuka

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat
  • Pieprz w młynku Prymat

Do podania:

  • skórka z cytryny z ½ sztuki
  • orzechy piniowe 2 łyżki
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Cebulę, papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wykrawamy małe różyczki brokuła.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy tymianek, wrzucamy cebulę i mieszamy całość. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy,
    aż pieczarki puszczą wodę, a następnie wrzucamy papryki, wsypujemy czosnek i dodajemy brokuła.
  3. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do dużej miski wlewamy śmietankę 18% i wbijamy jajka. Dodajemy musztardę delikatesową i dobrze mieszamy wszystkie składniki.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami na patelni i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę zalewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
  6. Na wierzchu układamy plastry sera oraz plastry pomidora.
  7. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
  8. Orzechy piniowe podprażamy chwilę na suchej patelni.

 

Sposób podania:
Zapiekankę makaronową z warzywami dekorujemy startą skórką z cytryny i orzechami piniowymi.

Trik:
Dodając do smażących się grzybów sól, w prosty sposób przyspieszymy proces odparowywania wody.

Uwaga:
w ilości sera zostawiam kilka plastrów, bo liczba zależy od wielkości naczynia żaroodpornego (nie podaję też wielkości naczynia użytego w programie, bo zmieściła się do niego tylko część dania).

Powrót
Mlekpol