Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Do smaku: papryka wędzona słodka mielona, gałka muszkatołowa cała, sól morska
FARSZ:
Szykujemy składniki rozpoczynając od szarpania pręgi wołowej. 2 marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, a selera w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w paseczki. Na 3 łyżkach oleju rzepakowego i łyżce masła smażymy cebulę oraz 10 ząbków marynowanego z ziołami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszarpane mięso, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy łyżką papryki wędzonej. DOdajemy 100 g szpinaku (2-3 garście). Całość mieszamy i krótko podsmażamy tak, aby szpinak nie stracił jędrności. Doprawiamy do smaku solą morską.
ZALEWA:
W misce roztrzepujemy 3 jajka ze 100 ml śmietanki 12%, a następnie dodajemy pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku i pół startej gałki muszkatołowej oraz parę szczypt soli morskiej. Po wymieszaniu masę wzbogacamy o szklankę startej mozzarelli i mieszamy raz jeszcze.
Do naczynia do zapiekania, np. typu keksówka, wlewamy część masy jajecznej. Na nią wykładamy warzywa z mięsem i zalewamy resztą jajek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Zapiekankę serwujemy z 4 łyżkami kwaśnej śmietany posypanymi posiekanym szczypiorkiem.