Dobrze zbilansowany posiłek z pewnością wspomoże wysiłek umysłowy związany z intensywną nauką. Najzdrowszym źródłem glukozy niezbędnej dla funkcjonowania mózgu są węglowodany złożone występujące m.in pełnoziarnistym, brązowym ryżu, pełnoziarnistym, razowym makaronie i roślinach strączkowych. Na lekką kolację przed klasówką proponujemy zapiekankę z pełnoziarnistego ryżu/ makaronu, warzyw i ryby uzupełnione serowym sosem na bazie jogurtu Greckiego Mlekpol.
Ryż (makaron)obgotowujemy w osolonej wodzie – ok 5 min. Odcedzamy na sicie.
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószmy solą. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w paski. Tak przygotowane warzywa szklimy na łyżeczce masła ekstra Łaciate. Drobny groszek konserwowy odsączamy z zalewy, przepłukujemy woda – odsypujemy ok. 100-150 g.
Koperek i natkę siekamy. Jogurt grecki Mlekpol roztrzepujemy z jajkiem. Doprawiamy szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, skórką startą z połowy cytryny i 2-4 łyżkami tartego sera Gouda MLEKPOL. Do sosu wsypujemy połowę posiekanych ziół.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem ekstra Łaciate. Na dnie wsypujemy podgotowany ryż(makaron). Na jego warstwie układamy rybę i warzywa. Całość zalewamy sosem jogurtowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min.