fbpx

Zapiekane udźce w syropie klonowym

Składniki
 
 

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość porcji: 2

MLEKPOL: Śmietanka 12% Łaciata, Ser żółty z Kolna Mlekpol

 

Składniki:

  • 4 udźce kurczaka

 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 łyżeczki musztardy ze śliwowicą

Do smaku:  przyprawa do kurczaka złocistą skórka

 

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 biała część pora
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 12% Łaciatej
  • 5 suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 2 plasterki sera żółtego z Kolna Mlekpol
  • 4 brązowe pieczarki
  • 1 opakowanie młodych liści szpinaku

Do smaku: biały pieprz, sól morska

 

Do dekoracji:  świeże liście bazylii i czuszka

Sposób przygotowania
 

Zaczynamy od przygotowanie marynaty. Wlewamy do miski syrop klonowy do którego dodajemy olej oraz musztardę ze śliwowicą. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do marynaty. Nad produktami w naczyniu wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki. Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem.

 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całosć pieczemy 40 min.

 

Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12%  oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie w naczyniu kuchennym. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W międzyczasie siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę.

 

Sposób podania: Najpierw rozsmarowujemy sos na talerzy, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.

 

Wskazówki: Żeby ułatwić sobie wyciskanie soku z cytryny możemy ją najpierw zrolować. Dzięki temu owoc da nam więcej smaku i soku.

Zaczynamy od przygotowanie marynaty. Wlewamy do miski syrop klonowy do którego dodajemy olej oraz musztardę ze śliwowicą. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do marynaty. Nad produktami w naczyniu wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki. Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem.

 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całosć pieczemy 40 min.

 

Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12%  oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie w naczyniu kuchennym. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W międzyczasie siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę.

 

Sposób podania: Najpierw rozsmarowujemy sos na talerzy, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.

 

Wskazówki: Żeby ułatwić sobie wyciskanie soku z cytryny możemy ją najpierw zrolować. Dzięki temu owoc da nam więcej smaku i soku.

Powrót
Mlekpol