Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji: 2
MLEKPOL: Śmietanka 12% Łaciata, Ser żółty z Kolna Mlekpol
Składniki:
Marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 60 ml syropu klonowego
- 2 łyżeczki musztardy ze śliwowicą
Do smaku: przyprawa do kurczaka złocistą skórka
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 biała część pora
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 12% Łaciatej
- 5 suszonych pomidorów z czosnkiem
- 2 plasterki sera żółtego z Kolna Mlekpol
- 4 brązowe pieczarki
- 1 opakowanie młodych liści szpinaku
Do smaku: biały pieprz, sól morska
Do dekoracji: świeże liście bazylii i czuszka
Zaczynamy od przygotowanie marynaty. Wlewamy do miski syrop klonowy do którego dodajemy olej oraz musztardę ze śliwowicą. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do marynaty. Nad produktami w naczyniu wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki. Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całosć pieczemy 40 min.
Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12% oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie w naczyniu kuchennym. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W międzyczasie siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę.
Sposób podania: Najpierw rozsmarowujemy sos na talerzy, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.
Wskazówki: Żeby ułatwić sobie wyciskanie soku z cytryny możemy ją najpierw zrolować. Dzięki temu owoc da nam więcej smaku i soku.
Zaczynamy od przygotowanie marynaty. Wlewamy do miski syrop klonowy do którego dodajemy olej oraz musztardę ze śliwowicą. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do marynaty. Nad produktami w naczyniu wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki. Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całosć pieczemy 40 min.
Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12% oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie w naczyniu kuchennym. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W międzyczasie siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę.
Sposób podania: Najpierw rozsmarowujemy sos na talerzy, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.
Wskazówki: Żeby ułatwić sobie wyciskanie soku z cytryny możemy ją najpierw zrolować. Dzięki temu owoc da nam więcej smaku i soku.