fbpx

Wytrawne naleśniki ze szparagami i twarogiem

Składniki

WYTRAWNE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I TWAROGIEM

 

Porcja na: 4 osoby
Czas: 30 minut

 

dodatkowo: patelnia grillowa

 

Ciasto:

  • mąka pszenna 250 gramów
  • woda gazowana 250 mililitrów
  • jajka 2 sztuki
  • olej rzepakowy 40 mililitrów
  • mleko bez laktozy świeże 2% Łaciate 250 mililitrów
  • rozmaryn 1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia naleśników

 

Grillowane szparagi:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • oliwa 1 łyżka

 

Pasta twarogowa:

  • twaróg bez laktozy Mazurski Smak 250 gramów
  • suszone pomidory 2 łyżki
  • oliwki czarne kilka sztuk
  • kolendra świeża kilka gałązek
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • mięta kilka listków
  • papryczka chili 1 sztuka
  • Czarnuszka 1/2 łyżeczki

 

Do podania:

  • awokado 1 sztuka
  • kolendra świeża kilka gałązek
  • bazylia świeża kilka listków
  • Ogóreczki konserwowe 300 gramów
  • kiełki słonecznika 50 gramów
  • natka pietruszki kilka gałązek

 

Do smaku:

  • Sól w młynku
  • Pieprz w młynku
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ciasta na naleśniki. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajka, dodajemy olej i mleko. Na koniec wsypujemy rozmaryn, mieszamy składniki na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki i odstawiamy ciasto na 10-15 minut.
  2. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końców. Rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą. Układamy na niej szparagi, solimy i pieprzymy do smaku. Grillujemy chwilę, co jakiś czas obracając szparagi.
  3. Przygotowujemy pastę do naleśników. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy suszone pomidory i oliwki, a następnie dokładnie mieszamy całość. Kolendrę, pietruszkę, miętę i papryczkę chilli siekamy i dodajemy do pasty. Na koniec wsypujemy czarnuszkę i raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki.
  4. Rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej niewielką ilość oleju. Smażymy naleśniki.
  5. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w plastry.

 

Sposób podania:

Każdy naleśnik smarujemy z jednej strony pastą twarogową, dodajemy  awokado,
po 2 szparagi na porcję, gałązkę kolendry, listki bazylii, 3-4 ogóreczki konserwowe. Zwijamy naleśnik w rulon, dekorujemy kiełkami, ogóreczkami i gałązkami pietruszki.

 

Trik:

Przy smażeniu naleśników patelnia powinna być na początku maksymalnie rozgrzana,
a po chwili ustawiamy połowę mocy palnika. Potrzebujemy niewielkiej ilości oleju, ponieważ, dodaliśmy go wcześniej do ciasta. Wystarczy więc, że zwilżymy fragment ręcznika papierowego olejem i w ten sposób posmarujemy nim patelnię

Powrót
Mlekpol