Sos do sałaty:
Dodatki
Kilka cienkich płatków sera Jantar
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Możemy również usmażyć filety na patelni grillowej i potem pokroić w kostkę lub paski.
Masło ekstra Łaciate rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę bagietkę / bułkę.
Dokładnie mieszamy. Pieczywo powinno wchłonąć całe masło. Smażymy na złocisty kolor ok. 5 minut, na małym ogniu.
Sos do sałaty: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy resztę składników i miksujemy całość blenderem. Ewentualnie doprawiamy solą (ostrożnie, sardele są słone, ser Jantar ma także intensywny smak) i pieprzem.
Liście sałaty myjemy, odsączamy z wody i wykładamy do misek bądź na talerze. Na liściach sałaty układamy kurczaka i grzanki. Całość polewamy sosem. Na wierzchu układamy cienkie plasterki sera Jantar.