fbpx

Wykwintna sałatka cezar

Składniki
  • 2 Filety z kurczaka (jedna podwójna pierś kurczaka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła ekstra Łaciate
  • pół bagietki lub kilka kromek bułki
  • sałata rzymska średniej wielkości lub 2 – 3 sałaty rzymskie
  • sól
  • pieprz

 

Sos do sałaty:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżka startego sera Jantar
  • 1 – 3 fileciki (oryginalnego) anchois

 

Dodatki

Kilka cienkich płatków sera Jantar

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Możemy również usmażyć filety na patelni grillowej i potem pokroić w kostkę lub paski.

 

Masło ekstra Łaciate rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę bagietkę / bułkę.

 

Dokładnie mieszamy. Pieczywo powinno wchłonąć całe masło. Smażymy na złocisty kolor ok. 5 minut, na małym ogniu.

 

Sos do sałaty: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy resztę składników i miksujemy całość blenderem. Ewentualnie doprawiamy solą (ostrożnie, sardele są słone, ser Jantar ma także intensywny smak) i pieprzem.

 

Liście sałaty myjemy, odsączamy z wody i wykładamy do misek bądź na talerze. Na liściach sałaty układamy kurczaka i grzanki. Całość polewamy sosem. Na wierzchu układamy cienkie plasterki sera Jantar.

Powrót
Mlekpol