fbpx

Wiosenna sałatka z twarogiem

Składniki
  • 2 mini sałaty rzymskie lub ulubiona sałata (lodowa/ masłowa etc.)
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych/ truskawkowych
  • 2 – 4 średniej wielkości ogórki małosolne
  • ½ żółtej papryki
  • Cebulka dymka – pół pęczka lub 1 cebula czerwona
  • Kilka, kilkanaście rzodkiewek
  • Koperek
  • 1 opakowanie (250 g) Twarogu Mazurski Smak o dowolnej zawartości tłuszczu (chudy, półtłusty lub tłusty). Dla osób nietolerujących cukru mlecznego proponujemy Twaróg bez laktozy Mlekpol o dowolnej zawartości tłuszczu (chudy, półtłusty lub tłusty)
  • Sól, pieprz, cukier – do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania

Sałaty myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy – drzemy na mniejsze kawałki-wrzucamy do misy.

 

Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki.

 

Ogórki małosolne kroimy w kostkę.

 

Rzodkiewki myjemy, kroimy na ćwiartki

 

Cebulkę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem. Jeśli wybraliśmy cebule czerwoną – kroimy w cienkie półtalarki.

 

Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paski.

 

Koperek (po umyciu) siekamy.

 

Wszystkie składniki łączymy w misie.

 

Wybrany przez siebie Twaróg MLEKPOL kruszymy prosto do naczynia.

 

Przygotowujemy sos do sałaty. Łączymy oliwę – ok. 4 łyżki, sok z cytryny, przyprawy. Wstrząsamy. Polewamy warzywa z twarogiem.

 

Powrót
Mlekpol