Serki ROLMLECZ łączymy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Bardzo dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste uzupełniamy je niewielką ilością mleka Łaciate Junior lub Łaciate 3,2%. Ciasto na waniliowe placuszki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wlewamy małą chochelką niewielką ilość ciasta -tak aby powstały placuszki wielkości spodka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je na ciepło lub ostudzone. Posypujemy cukrem pudrem lub uzupełniamy świeżymi owocami sezonowymi lub dżemem/ konfiturą. Świetnie sprawdzą się także jako zdrowe i pożywne drugie śniadanie w szkolnym plecaku.