Włoszczyznę obrać, opłukać. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać około 2 l zimnej wody – zagotować. Wrzucić rozdrobnione warzywa: włoszczyznę i ziemniaki. Wsypać szczyptę soli i cukru, dodać liść laurowy oraz łyżeczkę masła ekstra Łaciate 83%.
Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę. W rondelku dusić rozdrobnione ogórki z dodatkiem pozostałej ilości masła ekstra Łaciate 83%. Pamiętajmy żeby nie dopuścić do przypalenia – ogórki uzupełniajmy kwasem z kiszenia.
Po około ½ godzimy uduszone ogórki łączymy z bazą jarzynową. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem ogórkowym. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekany koperek. Jeśli chcemy podkreślić kwaśny smak zupy podajemy ją z dodatkiem śmietany Mazurski Smak 18%, Jeśli chcemy smak zupy złagodzić – idealnym dopełnieniem będzie śmietanka Łaciata 18%.