Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
Sałatka:
Dip:
Do smaku: przyprawa kebab – gyros pikantna, sól morska, pieprz cytrynowy
MARYNATA:
W misce kolejno łączymy olej rzepakowy, musztardę miodową, sos sojowy oraz pikantną przyprawę kebab-gyros. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 15-30 minut.
SAŁATKA:
Sałatę lodową szatkujemy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego tagliatelle („strugamy” cienkie paseczki). Sałatę lodową, wraz z papryką i ogórkiem umieszczamy w misce, polewamy całość oliwą i przyprawiamy grubo mieloną solą morską, mieszamy.
DIP:
Siekamy drobno ząbki czosnku oraz kroimy czerwoną cebulę w piórka, połówkę pomidora w kosteczkę. Szatkujemy garść świeżej kolendry. Wydrążamy miąższ z połowy awokado i skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Do miski dodajemy gęsty jogurt naturalny, pokrojony czosnek, cebulę, pomidory, kolendrę oraz pokrojone awokado. Dip przyprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i całość mieszamy.
Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy zamarynowanego wcześniej kurczaka.
Każdą tortillę smarujemy serkiem meksykańskim. Nakładamy na placki po łyżce dipu i sałatki, a następnie na górę mięso z patelni. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera i zawijamy tortillę w kopertę. Następnie tortillę grillujemy z obu stron na patelni.
Podanie: Do małej miseczki wkładamy dip. Tortillę kroimy w grube kawałki.