Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami

Składniki

Składniki dla 4 osób

 

Torcik bezowy:

  • 500 g białek
  • 750 g cukru kryształ
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego Prymat

 

Krem:

  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 700 g serka waniliowy Rolmlecz
  • 1 łyżka Cukru z prawdziwą wanilią Prymat
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

 

Dodatki:

  • Świeże owoce
  • 200 ml słodkiej śmietanki Łaciatej 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Świeża mięta
  • Marakuja, maliny, truskawki
Sposób przygotowania

Torcik bezowy: białka ubić z cukrem i kardamonem, wyłożyć na pergamin z wyrysowanym kołem o średnicy 25-30 cm, a następnie piec 40 minut w temperaturze 170°C.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać serek i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać na jednolitą masę, stopniowo dolewając likier Cointreau.

Na gotowy zimny spód bezowy nałożyć puree z marakui, krem i owoce, a następnie przykryć kolejną bezą. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, doprawiając pieprzem cayenne. Wyłożyć na wierzch torciku, udekorować owocami i listkami świeżej mięty.

Powrót
Mlekpol