TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI LEŚNYMI
Porcja na: 7 osób
Czas: 45 min
dodatkowo: forma do tarty o średnicy 24 cm
Spód:
- mąka pszenna 250 gramów
- cukier puder 60 gramów
- cukier ze skórką cytryny 15 gramów
- masło ekstra Łaciate 150 gramów
- jajko 1 sztuka
- sól morska jodowana drobnoziarnista szczypta
Masa:
- śmietanka 36% Rolmlecz 250 mililitrów
- ser mascarpone Mlekpol 500 gramów
- laska wanilii 1 sztuka
- cytryna ½ sztuki
- maliny 100 gramów
- jeżyny 100 gramów
- jagody 100 gramów
Dekoracja:
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. W dużej misce łączymy mąkę, cukier puder, cukier ze skórką cytryny, dobrze schłodzone masło pokrojone w duże kawałki, jajko. Dodajemy sól morską i dokładnie zagniatamy ciasto dłonią, aż składniki się połączą.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę wykładamy ciastem. Nie musimy go rozwałkowywać – wystarczy ręką wykleić całą powierzchnię formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12 – 15 minut, aż spód się zrumieni. Gdy spód się upiecze, odstawiamy go do ostygnięcia.
- Przygotowujemy masę. Śmietanka powinna być mocno schłodzona. Przelewamy ją do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy sztywną konsystencję. Ser mascarpone przekładamy do osobnej liski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża wykrawamy nasiona. Dodajemy je do mascarpone wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny i miksujemy składniki.
- Bitą śmietanę za pomocą szpatułki przekładamy do miski z mascarpone i delikatnie mieszamy składniki.
- Orzechy laskowe prażymy krótko na suchej patelni.
- Na upieczony i ostudzony spód wykładamy masę serową. Dekorujemy ciasto owocami leśnymi i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Sposób podania:
Tartę z owocami leśnymi posypujemy prażonymi orzechami.
Trik:
Do kruchych ciast warto dodawać szczyptę soli. Dzięki temu podkreślimy smak wypieków.
Jeśli mamy mniejszą formę na tartę i zostanie nam trochę ciasta, możemy je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji, np. robiąc kruszonkę.
Jeśli chcemy przygotować tę tartę poza sezonem na owoce leśne, możemy je zastąpić np. mango i granatem, które znajdziemy w sklepach przez cały rok.