Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową
Porcja na 8 OSÓB
czas: 1, 5 godziny
Dodatkowo:
forma do tarty o średnicy 25 cm
folia aluminiowa
papier do pieczenia
Składniki:
- 3 sztuki buraka
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Crème fraîche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką1 i cheddarem Mlekpol
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 4 sztuki jajka
- 200 ml śmietanay 18%
- 4 sztuki fileta anchois
- 70 g sera jantar
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g Masła Łaciatego
- 2 sztuki żółtka
- 1 łyżeczka Oregano suszone
Do smaku:
Do dekoracji:
- 1 garść orzechów piniowych
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Przygotowujemy trzy kawałki folii aluminiowej. Buraki myjemy, nakłuwamy widelcem i każdy osobno układamy na folii, a następnie polewamy łyżką oliwy i octem balsamicznym oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Dokładnie zawijamy buraki w folię aluminiową.
- Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
- Gdy buraki się pieką, przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski przesypujemy mąkę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy, a żółtka dodajemy do miski ze składnikami na ciasto. Dodajemy suszone oregano, solimy i ręką energicznie zagniatamy całość. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i wstawiamy ciasto w woreczku strunowym lub folii do lodówki na 30 minut.
- Gdy ciasto się chłodzi, możemy przygotować nadzienie do tarty. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni z pozostałą oliwą. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilę smażymy. A następnie zdejmujemy z ognia.
- Buraki wyjmujemy z piekarnika. Gdy przestygną, obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plastry.
- Buraki przekładamy na patelnię z cebulą. Dodajemy crème fraîche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy składniki. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika.
- Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy wyciągnięte z lodówki kruche ciasto. Wraz z papierem przekładamy je do formy. Aby ciasto oddychało w piekarniku, nakłuwamy je widelcem.
- Na kruchy spód wykładamy nadzienie z buraków.
- Przygotowujemy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną masą zalewamy buraki. Na wierzchu układamy anchois. Tartę wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sposób podania:
Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.