fbpx

Tarta pomarańczowa dla babci i dziadka

Składniki

Składniki maślanego ciasta kruchego:

  • 1/2 kg mąki pszennej (30 dag. uniwersalnej, 20 dag. mąki krupczatki)
  • 100g masła Łaciate ekstra
  • 2 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki stołowe drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • skórka cytrynowa otarta z połowy małego owocu

 

Składniki masy pomarańczowej:

  • 200 ml śmietanki Łaciatej 36%
  • 4 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z 2 średniej wielkości pomarańczy
  • 100-150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1-2 pomarańcze do dekoracji
  • Świeża Melisa/ mięta do dekoracji
Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub blat. Dosypujemy cukier zwykły i wanilinowy. Dodajemy szczyptę soli.

Do produktów sypkich dokładamy zimne masło Łaciate ekstra

Produkty łączymy przy pomocy dużego noża (masło kroimy na coraz mniejsze kawałki, zagarniając nożem mąkę, cukier, sól)

Kiedy masło już jest posiekane dodajemy śmietanę Mazurski Smak 18%, jajko i otartą skórkę z połowy małej cytryny.

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej ½ godziny.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy, układamy spód w foremce do tary. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Podpiekamy ciasto ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy.

Wszystkie składniki masy łączymy w dużym naczyniu lub misie miksera. Mieszamy/ miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, dość rzadkiej masy. Na wstępnie upieczona tartę przelewamy „nadzienie”. Całość pieczemy ok. pół godziny/ czterdzieści pięć minut w temperaturze 180ºC. Wierzch ciasta powinien być ścięty. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy na około kwadrans w wygaszonym piekarniku. Po wyjęciu – studzimy po czym wstawiamy do lodówki. Tartę dekorujemy świeżymi filetowanymi pomarańczami, listkami melisy lub mięty.

Powrót
Mlekpol