SODAKI ORKISZOWE Z SERKIEM Z WANILIĄ I ŻURAWINĄ
Porcja na 4 osób
czas: 15 minut
Składniki:
- jajka 2 sztuki
- Cukier ze skórką z cytryny 15 g
- Maślanka Mrągowska 500 ml
- olej 4 łyżki
- mąka orkiszowa 500 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
Dodatkowo:
Serek waniliowy:
- serek homogenizowany naturalny Rolmlecz 150 g
- miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
- Laska wanilii 1 sztuka
Do podania:
- Żurawina klasyczna 190 g (słoik)
- gorzka czekolada 50 g
Przygotowanie:
- Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier ze skórką cytryny i mikserem ucieramy na gładką masę. Następnie dolewamy maślankę oraz olej i ponownie miksujemy na najniższej mocy miksera.
- W drugiej misce łączymy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy. Składniki suche przekładamy do mokrych partiami (po łyżce), cały czas miksując. Ciasto powinno mieć lejącą, lekko ciągnącą się konsystencję.
- Przygotowujemy serek z wanilią. Do miski przekładamy serek homogenizowany naturalny i wlewamy miód. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyjmujemy nasiona, a następnie dodajemy je do serka z miodem i dokładnie mieszamy.
- Na maksymalnie rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje, zmniejszamy moc palnika o połowę. Ciasto nakładamy łyżką, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gorzką czekoladę siekamy nożem na drobne kawałki.
Sposób podania:
Na plackach układamy żurawinę i posypujemy danie posiekaną czekoladą. Serek z wanilią nakładamy do miseczki i kładziemy obok placków.