fbpx

Śniadanie na leniwy niedzielny poranek :)

Składniki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka Łaciate 2% lub 3,2%
  • 1 łyżka masła ekstra Łaciate
  • 1 mały/ średni pomidor
  • ½ papryki w dowolnym kolorze
  • 2 plasterki ulubionej wędliny
  • plasterki sera Edam/ Gouda/ Złoty Mazur MLEKPOL
  • sól, pieprz, świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki
Sposób przygotowania

Do miski wbijamy 2 świeże jaja, dodajemy mleko Łaciate 2% lub 3,2%. Wsypujemy przyprawy wedle gustu. Roztrzepujemy mątewką lub miksujemy. Na patelni roztapiamy masło ekstra Łaciate. Pilnujmy aby nie przypaliło się. Możemy użyć także masła klarowanego przepis:

http://mlekpol.thinq.pl/index.php/przepisy/maslo-klarowane-najlepsze-z-masla-laciate-extra/

Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy mieszając. Czekamy aż z pomidorów odparuje woda. Wlewamy roztrzepane jaka z mlekiem Łaciatym. Smażymy omlet, nie mieszając. Pilnujemy aby ściął się ale nie przypalił. Pod koniec smażenia, kiedy wierzch zaczyna się ścinać dorzucamy pokrojoną w paski ulubioną wędlinę, uzupełniamy serem dojrzewającym MLEKPOL. Całość posypujemy świeżymi ziołami. Przekładamy na talerz, omlet składamy na pół.

Powrót
Mlekpol