fbpx

Serniczki smażone na bazie twarogu mazurski smak i mleka łaciate junior z bitą śmietaną i owocami

Składniki
  • Twaróg półtłusty Mazurski Smak – 200 g
  • Mąka – 75 g
  • Jajka – 2 szt
  • Cukier wanilinowy lub zwykły 50 g
  • Mleko Łaciate Junior 3,8% – 50 ml

 

    Sos owocowy:

  • Mrożone owoce
  • Cukier

 

    Do dekoracji:

  • ubita śmietanka Łaciata 36 %
  • świeże owoce
Sposób przygotowania

Mrożone owoce gotujemy w rondelku z odrobiną cukru. Cały czas mieszamy. Owoce powinny być miękkie. Gotujemy je do czasu uzyskania konsystencji sosu. Twaróg Mazurski Smak rozdrabniamy widelcem, ucieramy z jajkiem, uzupełniamy mlekiem Łaciatym Junior. Dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy.

 

Masa powinna być gęsta, ale lekko płynna. Placuszki smażymy na patelni z kilkoma kroplami oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Podajemy gorące, z sosem owocowym oraz świeżymi owocami i bitą śmietaną.

Powrót
Mlekpol