Bita śmietana:
Przepis na idealną bitą śmietanę:
Owoce myjemy, usuwamy z nich pestki, gniazda nasienne. Jeśli są to jabłka lub gruszki – obieramy. Dzielimy na części, które będą najwygodniejsze w jedzeniu np. śliwki na połówki lub ćwiartki. Większe owoce na ósemki lub kroimy w grubą kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy częścią masła ekstra Łaciate. Owoce mieszamy w misce z łyżką cukru i cynamonem. Wrzucamy do naczynia wysmarowanego masłem.
Pozostałą część zimnego masła łączymy, przy pomocy noża z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką do czasu uzyskania kruszonki. Pomagamy sobie dłońmi, formując kruszonkowe grudki.
Gotową kruszonkę wysypujemy na owoce. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-35 min.
Zapiekanka powinna się zarumienić. Możemy podawać ją zarówno na zimno i na ciepło.
Polecamy dopełnienie jej obłokiem idealnej bitej śmietany ze śmietanki Łaciatej 30% lub 36%.