fbpx

Śledź pod pierzynką

Składniki
  • 6 – 8 śledzi typu matias
  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 2 – 3 jaka ugotowane na twardo
  • 2 małe cebule
  • 2 średniej wielkości ugotowane buraki
  • Kubeczek śmietany 18% Mazurski Smak
  • Kubeczek jogurtu naturalnego gęstego Mlekpol
  • Koperek – świeży lub suszony
Sposób przygotowania

Śledzie myjemy w zimnej wodzie, osuszmy ręcznikiem papierowym. Kroimy na niewielkie dzwonka.

 

Ziemniaki i buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

Jajka i cebulę drobno siekamy.

 

W miseczce przygotowujemy sos. Łączymy śmietanę Mazurski smak 18% z jogurtem naturalnym gęstym Mlekpolu. Sos przyprawiamy szczyptą cukru i soli. Dodajemy pieprz wedle uzanania i wsypujemy koperek.

 

W salaterce, mniejszych naczyniach najlepiej ze szkła lub bezpośrednio na talerzu w kształce – układamy warstwami: śledzie, cebulę, ziemniaki, jajka i buraki – zalewamy częścią sosu. Ponownie układamy kolejne warstwy w tej samej kolejności i polewamy pozostałą częścią sosu. Pyyyycha

Powrót
Mlekpol