Mąkę z solą zaparzamy ciepłym mlekiem Łaciatym 3,2%. Dodajemy twaróg tłusty Mazurski Smak i dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do czasu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Ciasto odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło. „Wypoczęte” ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, rozgniatamy dłonią formułując placuszki i pieczemy na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Dojrzałe awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skóry. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietankę Łaciatą 36% i łączymy. Doprawiamy do smaku.
Upieczone podpłomyki smarujemy kremem śmietanowym z awokado, na wierzch układamy kawałki szynki i kleksy śmietany Mazurski Smak 12%.