fbpx

Serowe podpłomyki z szynką parmeńskąi śmietanowym kremem z awokado

Składniki
  • mąka – 200 g
  • sól – szczypta
  • twaróg tłusty Mazurski Smak – 40 g
  • mleko Łaciate 3,2% – 100 ml
  • śmietanka Łaciata 36%
  • sól, pieprz do smaku
  • awokado
  • szynka parmeńska
  • śmietana Mazurski Smak 12%
Sposób przygotowania

Mąkę z solą zaparzamy ciepłym mlekiem Łaciatym 3,2%. Dodajemy twaróg tłusty Mazurski Smak i dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do czasu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Ciasto odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło. „Wypoczęte” ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, rozgniatamy dłonią formułując placuszki i pieczemy na suchej patelni na lekko złoty kolor.

 

Dojrzałe awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skóry. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietankę Łaciatą 36% i łączymy. Doprawiamy do smaku.

 

Upieczone podpłomyki smarujemy kremem śmietanowym z awokado, na wierzch układamy kawałki szynki i kleksy śmietany Mazurski Smak 12%.

Powrót
Mlekpol