fbpx

Serniczki na zimno z truskawkami

Składniki

SERNICZKI NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

 

Porcja na: 4 osoby
Czas: 25 minut + czas na stężenie

 

Dodatkowo: szerokie szklanki, miseczki lub niskie słoiki do podania serniczków

 

Składniki:

  • galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie
  • woda 100 mililitrów
  • ciastka owsiane 100 gramów
  • migdały 100 gramów
  • masło ekstra Łaciate 50 gramów
  • laska wanilii 1 sztuka
  • serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 400 gramów
  • cukier ze skórką cytryny 15 gramów
  • żurawina 1 słoik
  • truskawki 4 sztuki
  • maliny 12 sztuk
  • borówki 1 garść

Do podania:

  • orzechy laskowe 1 garść
  • czerwone porzeczki 1 garść
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od galaretki. W rondelku zagotowujemy wodę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  2. Gdy galaretka stygnie, przygotowujemy spód do serniczków. Ciastka owsiane i migdały rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka i migdały. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża delikatnie wykrawamy ziarna. Dodajemy je do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy całość. Przygotowany w ten sposób spód przekładamy do naczyń, w których będziemy serwować serniczki i dobrze ugniatamy. Spody chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Do miski wlewamy serek homogenizowany. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy całość.
  4. Na spody do serniczków wykładamy warstwę żurawiny, wylewamy masę serową i układamy na niej owoce wg uznania. Tak przygotowane serniczki chowamy do lodówki, aż masa stężeje (do 4 godzin).
  5. Rozdrabniamy orzechy laskowe.

Sposób podania:

Serniczki dekorujemy porzeczkami i orzechami laskowymi.

Trik:

Deser warto przygotowywać w szklanych naczyniach. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo atrakcyjny wizualnie – ma kolorowe warstwy.
Poza sezonem na maliny, truskawki i porzeczki możemy użyć owoców mrożonych, albo egzotycznych, np. marakui.

 

Powrót
Mlekpol