fbpx

Sałatka z pieczonymi ziemniakami w sosie musztardowo-śmietanowym

Składniki

SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM

 

Porcja dla 4 osób
czas: 30 minut

 

dodatkowo:
naczynie żaroodporne
papier do pieczenia

 

Składniki:

  • małe ziemniaki 500 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczki
  • oliwa 3 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • pieczarki portobello 500 g
  • duże ogórki małosolne 2 sztuki
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • Pieprz czarny grubo mielony ½ łyżeczki
  • Musztarda czosnkowa 4 łyżeczki
  • Cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami Mlekpol 180 g
  • papryczka chili 2 sztuki
  • szczypior dymka 1 sztuka
  • cytryna 1 sztuka
  • Śmietanka pasteryzowana łaciata 30% 200 ml

Do podania:

  • wybrane świeże zioła (np. natka pietruszki, liście szczawiu buraczanego, mięta i tymianek)
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaków nie obieramy, ale dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy ziemniaki w mundurkach do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. W tym czasie naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ziemniaki odcedzamy i kilka razy podrzucamy aby ociekły z wody, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, oregano i skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki portobello i ogórki małosolne kroimy na spore kawałki, rzodkiewkę na ćwiartki.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki portobello i doprawiamy pieprzem. Gdy woda z grzybów odparuje, dokładamy rzodkiewkę i ogórki małosolne, a po chwili dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy całość. Po 2-3 minutach na patelnię dodajemy dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami i ponownie mieszamy.
  5. Siekamy papryczki chili oraz szczypiorek i dodajemy na patelnię. Następnie wlewamy śmietankę oraz sok z połowy cytryny.

 

Sposób podania:
W głębokim talerzu podajemy sos z warzywami. Na nim układamy ziemniaki. Danie dekorujemy utartą skórką z cytryny oraz natką pietruszki, liśćmi szczawiu (lub botwinki), miętą i tymiankiem.

Powrót
Mlekpol