QUICHE Z BOCZNIAKAMI, JARMUŻEM, SUSZONYMI POMIDORAMI
Porcja na: 4
Czas: 70 minut
dodatkowo: forma do tarty o średnicy 22 cm
Ciasto:
- mąka pszenna 250 gramów
- masło ekstra ekstra Łaciate 150 gramów
- jajko 1 sztuka
- oregano 1 łyżeczka
Farsz:
- cebula cukrowa 1 sztuka
- boczniaki 250 gramów
- jarmuż 250 gramów (1 opakowanie)
- oliwa 1 łyżka
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- oliwki czarne 100 gramów
Masa serowo-jajeczna:
- jajka 4 sztuki
- ser mascarpone Mlekpol 200 gramów
- suszone pomidory paski 2 łyżki
Do smaku:
- sól w młynku
- pieprz w młynku
Do dekoracji:
- pestki słonecznika 2 łyżki
- świeży tymianek kilka gałązek
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę. Masło powinno być mocno schłodzone w lodówce. Mąkę, zimne i pokrojone w mniejsze kawałki masło, jajko oraz oregano łączymy w dużej misce i zagniatamy energicznie ręką na jednolitą masę.
- Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza z opcją góra – dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Nakłuwamy widelcem, by ciasto w piekarniku „oddychało”. Wstawiamy spód do pieczenia na 10-15 minut.
- Cebulę drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki, jarmuż rozdrabniamy rękami. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, wsypujemy pieprz ziołowy, dodajemy boczniaki, jarmuż i mieszamy całość. Podsmażamy, aż grzyby puszczą wodę, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy całość, a następnie wyłączamy palnik.
- Przygotowujemy masę serowo – jajeczną. Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy ser mascarpone, suszone pomidory i mieszamy całość trzepaczką.
- Na upieczony spód wykładamy jarmuż i boczniaki. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy czarnymi oliwkami. Quiche zapiekamy od 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Na suchej patelni krótko podprażamy pestki słonecznika, potrząsając nią w trakcie, aby się nie spaliły.
Sposób podania:
Quiche podajemy z pestkami słonecznika i gałązkami tymianku do dekoracji.
Trik:
Boczniaki mają w sobie dużo wody, dlatego nie musimy kroić ich bardzo drobno – kiedy woda odparuje w garnku, grzyby stracą swoją objętość.