fbpx

Pizza z serem Mlekpol to jest to!

Składniki
  • 400g mąki
  • 40g drożdży
  • 1/4 szklanki wody + 3 łyżki do zaczynu
  • 7 łyżek oleju / oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • zioła: bazylia, oregano
  • przecier lub koncentrat pomidorowy, do posmarowania ciasta

Dodatki:

Salami, szynka, papryka, pieczarki i najważniejszy składnik ser dojrzewający MLEKPOL. Proponujemy ser Jantar lub Gouda

Sposób przygotowania

Przygotowujemy zaczyn ciasta do pizzy: do drożdży dodajemy 3 łyżki wody, cukier i 3 łyżki mąki.

 

Mieszamy, odstawiamy na 15 minut.

 

Do miski wsypujemy resztę mąki. Dodajemy sól, zioła, wodę i olej oraz gotowy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. W przykrytej czystą ściereczką misce, odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Z podanej porcji powinny wyjść dwie średnie pizze.

 

Wyrośnięte ciasto formujemy na kształt pizzy, układamy na blasze.Ciasto smarujemy doprawionym szczyptą soli, cukru i ziół – przecierem pomidorowym. Układamy wybrane przez nas dodatki. Na wierzchu układamy wiórki lub plastry sera MLEKPOL – Jantar lub Gouda. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 180 – 200 stopni piekarnika – pieczemy ok. 15 – 20 min.

Powrót
Mlekpol