fbpx

Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką

Składniki

PIKANTNE PANINI Z KREWETKAMI I ZIOŁOWĄ MAŚLANKĄ

 

Porcja na: 2 osób 
Czas: 20 minut

 

Dodatkowo: patelnia grillowa

 

Składniki:

Panini:

  • krewetki 16/20 bez pancerzy 400 gramów
  • szalotki 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chili 1 sztuka
  • oliwa 1 łyżka
  • wino białe wytrawne ½ szklanki
  • szpinak świeży 1 garść
  • ciabatty 2 sztuki
  • musztarda bardzo ostra 1 łyżeczka
  • ser żółty plastry Królewski z Kolna 4 plastry

Maślanka ziołowa:

  • maślanka Mrągowska naturalna 1 litr
  • cytryna ½ sztuki
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • liście świeżej mięty kilka listków
  • oregano kilka listków
  • czosnku suszonego ½ łyżeczki

Do smaku:

  • Sól w młynku
  • Pieprz czarny mielony

Do podania:

  • natka pietruszki kilka gałązek
  • liście świeżej mięty kilka listków
  • oregano kilka listków
  • cytryna ½ sztuki
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Chwilę wcześniej krewetki wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Siekamy szalotki, czosnek i papryczkę chilli.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szalotki, czosnek i chilli, mieszając, aż szalotki się zeszklą. Dodajemy krewetki, wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy, aż płyn odparuje, następnie na patelnię przekładamy szpinak, mieszamy i krótko smażymy, aż liście szpinaku zwiędną.
  3. Ciabatty przekrawamy na połówki i każdą z nich smarujemy musztardą. Na dwóch „dolnych” połówkach układamy krewetki i liście szpinaku. Na każdą połówkę wykładamy plasterek sera żółtego i składamy bułki razem, aby powstały dwie „kanapki”.
  4. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy bułki na patelni, a następnie mocno dociskamy je garnkiem. Grillujemy panini z obu stron.
  5. Przygotowujemy ziołową maślankę. Maślankę wlewamy do dzbanka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy, razem z drobno posiekana natkę pietruszki, miętą i oregano. Wsypujemy także czosnek suszony i mieszamy ziołową maślankę.

Sposób podania:
Pikantne panini podajemy z ziołową maślanką dla złagodzenia ostrości. Dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką cytryny.

Trik:
Kiedy podsmażymy papryczkę chilli na patelni z innymi składnikami, nadamy ostrość całemu daniu. Jeśli lubimy mniej pikantne potrawy, możemy na koniec posypać danie papryczką.

Powrót
Mlekpol