PIKANTNE PANINI Z KREWETKAMI I ZIOŁOWĄ MAŚLANKĄ
Porcja na: 2 osób
Czas: 20 minut
Dodatkowo: patelnia grillowa
Składniki:
Panini:
- krewetki 16/20 bez pancerzy 400 gramów
- szalotki 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- papryczka chili 1 sztuka
- oliwa 1 łyżka
- wino białe wytrawne ½ szklanki
- szpinak świeży 1 garść
- ciabatty 2 sztuki
- musztarda bardzo ostra 1 łyżeczka
- ser żółty plastry Królewski z Kolna 4 plastry
Maślanka ziołowa:
- maślanka Mrągowska naturalna 1 litr
- cytryna ½ sztuki
- natka pietruszki kilka gałązek
- liście świeżej mięty kilka listków
- oregano kilka listków
- czosnku suszonego ½ łyżeczki
Do smaku:
- Sól w młynku
- Pieprz czarny mielony
Do podania:
- natka pietruszki kilka gałązek
- liście świeżej mięty kilka listków
- oregano kilka listków
- cytryna ½ sztuki
Przygotowanie:
- Chwilę wcześniej krewetki wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Siekamy szalotki, czosnek i papryczkę chilli.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szalotki, czosnek i chilli, mieszając, aż szalotki się zeszklą. Dodajemy krewetki, wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy, aż płyn odparuje, następnie na patelnię przekładamy szpinak, mieszamy i krótko smażymy, aż liście szpinaku zwiędną.
- Ciabatty przekrawamy na połówki i każdą z nich smarujemy musztardą. Na dwóch „dolnych” połówkach układamy krewetki i liście szpinaku. Na każdą połówkę wykładamy plasterek sera żółtego i składamy bułki razem, aby powstały dwie „kanapki”.
- Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy bułki na patelni, a następnie mocno dociskamy je garnkiem. Grillujemy panini z obu stron.
- Przygotowujemy ziołową maślankę. Maślankę wlewamy do dzbanka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy, razem z drobno posiekana natkę pietruszki, miętą i oregano. Wsypujemy także czosnek suszony i mieszamy ziołową maślankę.
Sposób podania:
Pikantne panini podajemy z ziołową maślanką dla złagodzenia ostrości. Dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką cytryny.
Trik:
Kiedy podsmażymy papryczkę chilli na patelni z innymi składnikami, nadamy ostrość całemu daniu. Jeśli lubimy mniej pikantne potrawy, możemy na koniec posypać danie papryczką.