Ciasto na pierogi:
Farsz:
Dodatkiem przy serwowaniu może być:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Mieszamy, a następnie wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Najlepiej wyrabiać je ręką przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby „odpoczęło”.
Przygotowujemy farsz.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Twaróg Mazurski Smak rozgniatamy widelcem. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Ostudzoną kaszę i cebulę mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy kółka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi pierogów.
Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z odrobiną oleju i gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z kaszą i twarogiem Mazurski Smak najlepiej smakują podawane ze śmietaną Mazurski Smak, oprószone świeżo mielonym pieprzem.