Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 1
Mlekpol: Masło Łaciate, Kefir Milko
Składniki:
Do smaku: czosnek niedźwiedzi, przyprawa do ryb i owoców morza
Warzywa:
Do smaku: tymianek, sól morska
Napój:
Do smaku: sól morska, pieprz kolorowy
Do dekoracji: świeży szczypiorek i ćwiartka cytryny
Siekamy natkę pietruszki. Kroimy masło i przekładamy je do miski, po czym dodajemy pokrojoną wcześniej zieleninę. Siekamy chili i wrzucamy je do naczynia, całość doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, a następnie ugniatamy wszystkie składniki. Powstałą masą nadziewamy pstraga. Na blaszce do piekarnika kładziemy folię aluminiową, którą nacieramy olejem. Następnie nacinamy rybę pod ukosem i doprawiamy ją przyprawą do ryb i owoców morza, następnie wcieramy ją w pstrąga. Rybę układamy na blaszce i zawijamy ją w folię aluminiową. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ryby).
Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę i czerwoną paprykę w grubą kostkę. Groszek odkładamy na bok. Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, które zostało nam z nadziewania ryby. Do naczynia kuchennego wrzucamy pieczarki, cebulę, paprykę i groszek, po czym całość mieszamy i doprawimy tymiankiem. Warzywa mają pozostać chrupkie, więc smażymy je krótko.
Pomidory kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża i siekamy go na małe kawałeczki. Siekamy również liście bazylii. Do blendera kielichowego wrzucamy przygotowane składniki: pomidory, czosnek, świeżą bazylię, a następnie dolewamy do całości kefir, po czym solimy składniki i blendujemy je na gładką masę. Powstały koktajl przelewamy do szklanki.
Sposób podania: Warzywa nakładamy na półmisek, obok kładziemy rybę. Ozdabiamy szczypiorkiem i cytryną.
Wskazówki: Gdy ryba ma różowe skrzela i przejrzyste oczy to znak, że jest świeża.