fbpx

Pieczony pstrąg z masłem ziołowym

Składniki
 

Czas przygotowania: 50 min 

Ilość porcji: 1       

Mlekpol: Masło Łaciate, Kefir Milko

 

Składniki:

  • 1 oczyszczony, wypatroszony pstrąg
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili

Do smaku:  czosnek niedźwiedzi, przyprawa do ryb i owoców morza

 

Warzywa:

  • ½ cebuli
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ szklanki zielonego groszku
  • 4 białe pieczarki

Do smaku: tymianek, sól morska

 

Napój:

  • 2 obrane ze skóry pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 liści bazylii
  • 300 ml kefiru Milko

Do smaku: sól morska, pieprz kolorowy

 

Do dekoracji:  świeży szczypiorek i ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania

Siekamy natkę pietruszki. Kroimy masło i przekładamy je do miski, po czym dodajemy pokrojoną wcześniej zieleninę. Siekamy chili i wrzucamy je do naczynia, całość doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, a następnie ugniatamy wszystkie składniki. Powstałą masą nadziewamy pstraga. Na blaszce do piekarnika kładziemy folię aluminiową, którą nacieramy olejem. Następnie nacinamy rybę pod ukosem i doprawiamy ją przyprawą do ryb i owoców morza, następnie wcieramy ją w pstrąga. Rybę układamy na blaszce i zawijamy ją w folię aluminiową. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ryby).

Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę i czerwoną paprykę w grubą kostkę. Groszek odkładamy na bok. Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, które zostało nam z nadziewania ryby. Do naczynia kuchennego wrzucamy pieczarki, cebulę, paprykę i groszek, po czym całość mieszamy i doprawimy tymiankiem. Warzywa mają pozostać chrupkie, więc smażymy je krótko.

Pomidory kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża i siekamy go na małe kawałeczki. Siekamy również liście bazylii. Do blendera kielichowego wrzucamy przygotowane składniki: pomidory, czosnek, świeżą bazylię, a następnie dolewamy do całości kefir, po czym solimy składniki i blendujemy je na gładką masę. Powstały koktajl przelewamy do szklanki.

 

Sposób podania: Warzywa nakładamy na półmisek, obok kładziemy rybę. Ozdabiamy szczypiorkiem i cytryną.

 

Wskazówki: Gdy ryba ma różowe  skrzela i przejrzyste oczy to znak, że jest świeża.

Powrót
Mlekpol