fbpx

Pieczony łosoś z sosem serowym

Składniki

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min.

 

  • 500 g łososia
  • 1 szklanka oleju z Suszonych pomidorów Smak
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy miodowej Prymat

 

 Sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sera mascarpone
  • 200g młodych liści szpinaku (ok. 2 garście)
  • 8 pokrojach Suszonych pomidorów z ziołami Smak
  • ½ łyżki Kaparów Smak

 

Do smaku: Pieprz cytrynowy mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Dekoracja: listki bazylii

Sposób przygotowania

Pół szklanki oleju z suszonych pomidorów łączymy z 2 łyżkami musztardy, 1 posiekanym i roztartym z solą ząbkiem czosnku oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie mieszamy.

Łososia (ok. 500 g) smarujemy marynatą. Następnie układamy go na pergaminie i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

 

SOS:

2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, 1 cebulę w drobną kostkę, a 6-8 pomidorów suszonych w paski. Cebulę z czosnkiem smażymy na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlewamy 400 ml śmietanki i dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Dodajemy łyżkę sera mascarpone oraz pół łyżki kaparów. Gotujemy parę minut, aż sos odparuje i zgęstnieje, następnie przyprawiamy go łyżeczką gałki muszkatołowej mielonej i dodajemy 200 g młodego szpinaku (ok. 2 spore garście). Raz jeszcze mieszamy i gotujemy parę minut tak, aby szpinak nie utracił jędrności.

 

PODANIE:

Sos umieszczamy na talerzu, na nim układamy łososia, ozdabiamy całość listkami bazylii.

 

TRIK: Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Powrót
Mlekpol