Mleko zsiadłe MLEKPOL wstrząsamy, otwieramy miseczkę – zawartość wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy miód i cukier waniliowy. Składniki miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Stopień słodyczy deseru zależy od naszych upodobań. Trzeba pamiętać, że mleko zsiadłe MLEKPOL ma charakterystyczny kwaskowy smak.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy do letniej temperatury. Płynną – wlewamy do bazy deseru. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy aby żelatyna była lekko ciepła. W przeciwnym wypadku żelatyna zetnie się i powstaną „gumowe” grudki.
Orzeźwiającą masę wlewamy do pucharków lub większej salaterki. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stężały deser uzupełniamy konfiturą lub dżemem z ulubionych owoców. Latem możemy taką porcję konfitury przygotować na bieżąco. 0,25 kg owoców łączymy z 100 g cukru(może być trzcinowy) i smażymy do czasu uzyskania gęstej konfitury. Studzimy. Deser podajemy ozdobiony listkami mięty lub melisy.
Pyyyszny, orzeźwiający, biało-czerwony 🙂