Muffinki:
Krem:
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier i sól – mieszamy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: maślankę, jako i olej używając trzepaczki.
Obie części – mokrą i suchą – łaczymy, mieszając. Ciasto nakładamy do foremek wypełnionych papilotkami, do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temp. 180 – 200 stopni ok. 20 min. Upieczone muffinki zostawiamy w gorącym piekarniku na ok. 5 min. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną.
Przygotowujemy krem
Schłodzoną śmietankę Łaciatą 36% ubijamy na sztywno. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery – dodajemy cukier.
We wrzątku rozpuszczamy galaretkę. To jest niewielka ilość wody, więc galaretkę trzeba wymieszać bardzo dokładnie. Studzimy ją do letniej temperatury. Dodajemy do śmietany.
Natychmiast łaczymy – dokładnie mieszamy.
Kremem napełniamy szprycą do dekoracji.
Dekorujemy muffiny. Smacznego